Осушувач повітря

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Переносний осушувач повітря

Осушувач повітря — вид кліматичного обладнання, який знижує і підтримує рівень вологості в повітрі. Зазвичай це практикується з міркувань здоров'я або теплового комфорту, а також для усунення затхлого запаху та запобігання росту цвілі шляхом вилучення води з повітря. Його можна використовувати для побутового, комерційного або промислового вжитку. Великі осушувачі використовуються в комерційних будівлях, таких як криті льодові ковзанки[1] і басейни, а також на виробничих підприємствах або складах.

Види та сфера використання осушувачів повітря[2][ред. | ред. код]

Згідно з областю застосування, всі осушувачі повітря ділять на 2 групи:

  • Побутові — використовують для підтримки комфортного та здорового мікроклімату у приватних будинках, квартирах, дачних котеджах, а також офісах, бібліотеках, галереях, музеях, магазинах та інших приміщеннях, де підтримується плюсова температура та відносна вологість не перевищує 80—90 %.
  • Промислові[3] — підходять для осушення повітря у приміщеннях, що використовуються на всіх етапах виробництва (склад, холодильні камери, робочий та пакувальний цех). Промислові осушувачі розраховані на роботу в екстремальних умовах: при зовнішній температурі, що знижується до -35—40 °C, та вологості, що досягає 100 %. Рекомендовані для всіх типів та видів виробництва, а також для прискорення ліквідації наслідків НС (повені, затоплення, пожежі).
Промисловий осушувач повітря

Існує також категорія осушувачів повітря «напівпромислового» класу, прилади якої здатні контролювати мікроклімат у великих за квадратурою приміщеннях різного призначення (житлових, громадських, комерційних, технічних, виробничих). Що стосується принципу функціонування, техніка знижує рівень вологості за принципом:

  • Охолодження — осушення повітряних мас відбувається завдяки зниженню температури повітря. Як наслідок — водяні пари, що містяться в ньому, переходять у рідкий стан та «залишають» оброблювані потоки. За даним принципом працюють 2 види осушувачів: компресорні, Пельтьє.
  • Адсорбції — витяг вологи з повітря ґрунтується на здатності деякої сировини поглинати рідину. До цієї категорії відносяться адсорбційні агрегати.

Тип приладу визначається у залежності від призначення приміщення, його площі, умов експлуатації та встановлених завдань.

За способом установки осушувачі бувають:

  • Мобільними — встановлюються на підлогу та, зазвичай, оснащуються колесами та ручкою для переміщення.
  • Стаціонарними — монтуються на вертикальних поверхнях (при необхідності транспортування — демонтуються).
  • Універсальними — кріпляться на стіну або ставляться на підлогу (варіант установки обирає користувач).

Агрегати побутового класу традиційно роблять мобільними, а напівпромислового та промислового — стаціонарними або універсальними.

Компресорні осушувачі повітря[4][ред. | ред. код]

1. конденсатор; 2. терморегулюючий вентиль; 3. випарник; 4. компресор

Робота компресорної техніки схожа з функціонуванням кондиціонера та холодильника. Прилад оснащений холодоагентом, випарником та конденсатором. Він втягує повітряні маси, проводить їх через випарник, де повітря охолоджується до температури точки роси, волога конденсується та виводиться у спеціальну вбудовану ємність або назовні (у більш об'ємний бак або каналізацію). Після цього вентилятор відправляє осушені потоки до конденсатора, що їх трохи підігріває (на 1—2 °C), та повертає у приміщення.

Переваги даного виду обладнання:

  • Невисока ціна для техніки з такою продуктивністю.
  • Високий клас енергоефективності (тобто витрачає електрику економно).
  • Тиха робота (середній рівень шуму дорівнює 45—50 дБ).
  • Компактні габарити та незначна вага.

До недоліків компресорного осушувача можна віднести те, що прилад не полюбляє температурні перепади, ефективний лише при позитивних температурах повітря (15—30 °C), здатний знизити вологість максимум до 40 %.

Адсорбційні осушувачі повітря[ред. | ред. код]

Агрегати адсорбційного типу оснащені 2-3 вентиляторами: перший примусово втягує повітряні потоки та направляє їх до ротора, виготовленого з високодисперсної сировини. Такий матеріал, що зовні нагадує бджолині стільники, має велику кількість повітряних каналів, які вбирають вологу. Далі потоки прямують до спеціальної камери, де розділяються на два струмені: один повертається у приміщення, другий — йде у камеру з теном, потім знову направляється на ротор та далі до теплообмінника, де звільняється від зайвої вологи, і вже після цього виходить у кімнату.

Переваги адсорбційних осушувачів:

  • Показують високий ККД при низьких температурах (промислові — від -15 °C, побутові — від 0 °C).
  • Ефективно та швидко справляються з високим рівнем вологості (до 100 %).
  • Знижують відсоток вмісту водяного пара у повітрі до та нижче 30 %.

Недоліки даного обладнання: велике споживання електрики, висока ціна, підвищення температури у приміщенні на 5-7 °C.

Осушувачі з елементом Пельтьє[ред. | ред. код]

Розібраний осушувач повітря на елементі пельтьє.

Агрегат забирає повітря з приміщення та за допомогою теплообмінника охолоджує. Як наслідок — водяний пар конденсується та зливається у водозбірник. А осушені повітряні потоки трохи підігріваються та повертаються у кімнату.

Переваги осушувачів з елементом Пельтьє:

  • Бюджетна вартість.
  • Компактні розміри.
  • Легка вага.
  • Безшумна робота.
  • Мобільність.

Головний мінус техніки — розрахована на осушення маленьких за квадратурою площ, де не спостерігається високий рівень вогкості (наприклад, комор, гардеробних, шаф). До того ж працює вона дуже повільно.

Висновок: для виробництва та закладів, діяльність яких пов'язана з використанням великого обсягу води (басейнів, саун, аквапарків, пралень) — радять вибирати осушувачі повітря промислового або напівпромислового класу. Для приватних осель та невеликих офісів, магазинів, залів громадського харчування — з категорії побутової техніки. При необхідності осушити гардеробну або комору — прилади з елементом Пельтьє.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lagarda, Patxi; Theiler, Jeff; Kovacs, Zoltan; Botta, Charles R.; Zagaynov, Mikhail; Descloux, Antoine; Varho, Manu (2016). IIHF Ice rink guide [Посібник IIHF по льодовим каткам] (PDF) (англійською) . International Ice Hockey Federation. с. 28. {{cite book}}: Вказано більш, ніж один |pages= та |page= (довідка)
  2. Осушувач повітря для побутових і промислових приміщень. pobut.lviv.ua. Архів оригіналу за 29 листопада 2020. Процитовано 11 листопада 2020.
  3. America, Dehumidifier Corporation of. Best Industrial Grade Dehumidifiers - Get The Size & Strength You Need | Dehumidifier Corporation of America. www.dehumidifiercorp.com. Архів оригіналу за 11 листопада 2020. Процитовано 11 листопада 2020.
  4. Dehumidifier. www.airconditioning-systems.com. Архів оригіналу за 30 квітня 2021. Процитовано 11 листопада 2020.