Отрадненський ГПЗ – Новокуйбишевськ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Отрадненський ГПЗ – Новокуйбишевськ. Карта розташування: Самарська область
Отрадненський ГПЗ
Отрадненський ГПЗ
Новокуйбишевськ
Новокуйбишевськ
Схема трубопровідної системи

Отрадненський ГПЗ — Новокуйбишевськ — трубопровідна система, призначена для постачання сировини до нафтохімічних виробництв у Новокуйбишевську Самарської області Росії.

В 1957-му у Новокуйбишевську почав роботу завод синтетичного спирту, що виробляв етанол з використанням етилену. Останній отримували тут же на установках піролізу (парового крекінгу) вуглеводнів, при цьому основною був етан. А в 1963-му в межах Новокуйбишевського нафтохімічного комібнату почала роботу установка фракціонування зріджених вуглеводневих газів, яка потребувала фракцію С3+ (за російською темінологією – широка фракція легких вуглеводнів, ШФЛУ). В обох випадках постачальником сировини міг бути Отрадненський газопереробний завод, який ввели в дію у 1962 році. Для транспортування вуглеводневих газів спорудили систему Отрадненський ГПЗ – Новокуйбишевськ, яка включає:

– етанопровід довжиною 102 км та діаметром 219 мм, прокладений на глибині 1–1,5 метра.[1]

– продуктопровід для ШФЛУ діаметром 250 мм.[2] Цей трубопровід має перемичку діаметром 273 мм з трубопроводом для ШФЛУ Нєфтєгорський ГПЗ – Новокуйбишевськ.

В середині 2000-х років через господарську суперечку перекачування ШФЛУ до Новокуйбишевська зупинилось. При цьому Отрадненський ГПЗ ввів у дію залізничний термінал для відвантаження цієї фракції цистернами, яким завдяки зазначеній вище перемичці також може користуватись Нєфтєгорський ГПЗ.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Техническое задание - (разработка проектов рекультивации) (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 14 лютого 2019.
  2. ПРОГРАММА КОМПЛЕКСНОГО РАЗВИТИЯ ТРАНСПОРТНОЙ ИНФРАСТРУКТУРЫ ГОРОДСКОГО ОКРУГА КИНЕЛЬ САМАРСКОЙ ОБЛАСТИ на 2016 - 2034 гг (PDF).