Отто В. фон Розен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Отто фон Розен
Otto von Rosen
Народився 21 липня 1853(1853-07-21)
Раквере, Естляндська губернія
Помер 2 листопада 1925(1925-11-02) (72 роки)
Новочеркаськ
Національність швед
Alma mater Тартуський університет
Галузь зоологія, малакологія

Отто В. фон Розен (швед. Otto W. von Rosen) (1853—1925) — естонсько-російський малаколог шведського походження, барон.

Найбільше відомий дослідженнями наземних молюсків Кавказу, також досліджував наземних і водяних молюсків Харкова, Криму, Азовського моря, Кубані, Центральної Азії тощо. Описав 14 визнаних нових для науки видів молюсків.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Народився у місті Раквере (зараз Естонія) в шведській дворянській родині, мав титул барона. Закінчив Тартуський університет у 1875 році, спеціалізувався на хімії. Брав участь у російсько-турецькій війні 1877—1878 років. Протягом 1880—1917 років працював у податковій службі, одночасно проявляючи великий інтерес до зоологічних досліджень. Зібрав значні колекції молюсків у різних частинах імперії, особливо на Кавказі. З 1892 року був членом Німецької малакологічної спілки і з того ж року почав публікувати наукові праці щодо молюсків, переважно німецькою у журналі Німецької малакологічної спілки. Жив певний час в Ашхабаді, потім у Катеринодарі. У 1920 році переїхав до Новочеркаську, де працював спочатку в природничому відділі Донського музею (зараз не існує), з 1923 року — у геологічному кабінеті Донського політехнічного інституту. До останнього року життя подорожував Кавказом збираючи молюсків. Помер від серцевого нападу. Опублікував 26 малакологічних праць.

Описані таксони

[ред. | ред. код]

Описав 14 нових для науки видів молюсків, які є наразі прийнятими:[1]

Вшанування

[ред. | ред. код]

На честь дослідника названо вид жуків, Carabus roseni(інші мови) Reitter, 1897, а також принаймні 2 прийнятих види і 2 прийнятих роди молюсків:

Деякі праці

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]

Посилання та джерела

[ред. | ред. код]