Оуян Сюань

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оуян Сюань
Народився між 1273 та 1284
Лулін, Цзянсі
Помер між 1355 та 1358
Підданство династія Юань
Національність китаєць
Діяльність державний службовець, вчений, правник
Конфесія неоконфуціанство
Рід Оуян
Батько Ouyang Longshengd[1]
Діти Ouyang Dalaod[1]

Оуян Сюань (*歐陽玄, між 1273 та 1284 — між 1355 та 1358) — китайський вчений, правник, гідролог, літератор, історик, каліграф, державний службовець, один з очільників академії Ханьлінь часів династії Юань.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду вчених та чиновників Оуян. Стосовно дати народження існують різні версії: або 1273 чи 1274, або 1284 роки. Народився у м. Лулін (сучасне м. Цзіань провінції Цзянсі). Здобув гарну домашню освіту, з дитинства виявивши хист до різних наук. У 14 років написав першу прозову роботу. Потім перебрався до м. Люян (провінція Хунань).

У 1315 році з успіхом склав імператорський іспит, отримавши найвищу вчену ступінь цзіньши. У 1339 році входить до складу академії Ханьлінь, ставши незабаром одним з провідних її вчених. Тут також відповідав за складання імператорських наказів.

В часи володарювання імператора Тоґон-Темура Оуян увійшов до Павільйону Зірки Літератури, що відновив роботу у 1340 році. Тут він займався різними видами каліграфії. У 1343—1345 роках його було задіяно для складання династичних хронік, незабаром Оуян Сюань фактично очолив цю роботу.

Водночас у 1340-1350-х роках відігравав важливу роль у складанні законодавства. Втім активна діяльність Оуян Сюань була перервана внаслідок змови і страти його покровителя — Тогто у 1355 році. Ймовірно в цей час Оуян загинув, або було заслано у провінцію, де через декілька років помер.

Творчість[ред. | ред. код]

Є автором трьох великих книг з історій династій Ляо, Цзінь і Сун. Завдяки зібраної інформації, її якості, ці історичні хроніки слугують важливим джерелом з китайської історії тих часів.

У 1360 році перше керівництво з гідробудівництва (стало першою в світі систематизованою працею в цей царині) — «Чжічжен хефан цзі» («нариси стосовно підкорення паводкових вод»), де виклав теорію руху водного потоку, сформулював принципи регулювання річок і надав опис методів побудови гідроспоруд.

Є організатором і збирачем літературної антології Павільйону Яшмовими Таблиць, куди увійшли праці відомих письменників, в тому числі й самого Сюаня.

У збірці Гуайчжі поміщені каліграфічні роботи Оуян Сюаня.

Розроблені Оуян Сюанєм у 1340-х роках правничі засади династії Юань використовувалися частково також в часи династії Мін, й лише при династії Цін були остаточно забуті.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Needham J. Science and Civilization in China. Cambr., 1962. Vol. 4, pt 1.
  1. а б China Biographical Database