П'єтро II (юдик Арбореї)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П'єтро II
Народився 12 століття
Помер 1241
Посада Арборейський юдикат
Батько Угоне I (юдик Арбореї)
Діти Маріано II (юдик Арбореї)

Див. також: П'єтро II

П'єтро II (італ. Pietro II;  д/н–1241) — юдик (володар) Арборейського юдикату у 12111241 роках. Поновив єдність держави.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Серра-Бас. Син Угоне I, юдика Арбореї, та Преціози Обертинги (доньки Вільгельма II Салусіо IV, юдика КАльярі і співюдика Арбореї. У 1211 році після смерті батька став співюдиком Арбореї, але фактична влада належала Вільгельму Салусіо, що отримав 1/4 юдикату. Половину Арбореї дісталося стриєчному брату Баризону,а ще 1/4 відійшло до Торреського юдикату.

1214 року після смерті Вільгельма Салусіо IV нарешті здобув владу в Арбореї, але мусив розділити її з Баризоном Торхіторіо IV, юдиком Кальярі і зятем Вільгельма II Салусіо IV. Лише після смерті Баризона Торхіторіо у 1217 році зумів об'єднати Арборею.

У 1221 році уклав союз із Ламберто Вісконті, юдиком Галлури. У 1222 році вимушений був погодитися на шлюб з сестрою Убальдо Вісконті, подести Пізи, який набув значної ваги на Сардинії. Невдовзі проти П'єтро II виступив Вільгельм Салусіо V, юдик Кальярі і син Баризона Торхіторіо IV. Йому на допомогу прийшов Маріано II, юдик Торресу. Зрештою П'єтро II зазнав поразки і 1228 року мусив погодитися розділити владу над Арборейським юдикатом з Вільгельмом Салусіо V і Маріано II.

1231 року вступив у суперечку з Симоном I де Палау за віконтство Бас, яке належало його дідові. до 1235 року зміг поступово позбутися своїх співправителів. У квітні 1237 року уклав угоду з папою римським Григорієм IX. яким підтвердив колишній сюзеренітет в обмін на сплату 1100 безантів та передачу церкві замку Гіріпала. У травні Папський престол визнав П'єтро II одноосібним володарем Арборейського юдикату.

Помер 1241 року. Йому спадкував син Маріано II при регентстві Вільгельма ді Капрая.

Родина[ред. | ред. код]

1. Дружина — Діана, донька Ельдіціо Вісконті, патриція Пізи.

Дітей не було.

2. Дружина — з сардинської знаті.

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Francesco Cesare Casula, La Storia di Sardegna, Sassari, Carlo Delfino Editore, 1991.
  • Nowé, Laura Sannia. Dai «lumi» dalla patria Italiana: Cultura letteraria sarda. Mucchi Editore: Modena, 1996.