Пам'ятник усмішці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пам'ятник усмішці
Пам'ятник усмішці

Країна  Україна
Розташування Львів, вул. Вірменська, 35
Автор проєкту Олег Дергачов
Скульптор Дергачов Олег Вікторович
Висота близько 1 м
Встановлено 2001, 2008

Пам'ятник усмішці — пам'ятник, який розташований на вул. Вірменській у Львові (біля кафе «Дзига») і являє собою невелику скульптуру, що зображає усміхнену бронзову рибку з плавниками у формі людських рук. Потисніть одну з них, і ваша мрія неодмінно збудеться. Але тільки якщо ви прийшли з добрими намірами і настроєм.

Автор пам'ятника — скульптор Олег Дергачов[1]. Вважається єдиним у світі пам'ятником «Усмішці» (риба, яка сміється), подарований Львову з нагоди відкриття II Міжнародного симпозіуму карикатури. Це найменший пам'ятник, що існує у Львові.

Автор так пояснив ідею пам'ятника:

Весь гумор полягає в тому, що це — остання усмішка людини, котра тоне в болоті. Вона вже вся внизу, її засмоктала трясовина, і останнє, що в неї залишилося, — усмішка…[2]

За творчою концепцією він має змінюватися кожних 7 років.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Г. Г. Стельмащук. Дергачов Олег Вікторович // Енциклопедія сучасної України / ред. кол.: І. М. Дзюба [та ін.] ; НАН України, НТШ. — К. : Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2007. — Т. 7 : Ґ — Ді. — 708 с. — ISBN 978-966-02-4457-3.
  2. Людмила Носарєва (1 грудня 2000). У Львові є риба, яка сміється. zn.ua. Дзеркало тижня. Процитовано 5 травня 2024.
  3. Топ-20 незвичних пам'ятників Львова. tvoemisto.tv. Медіа-хаб «Твоє Місто». 22 жовтня 2014. Архів оригіналу за 29 січня 2020. Процитовано 5 травня 2024.

Посилання[ред. | ред. код]