Пані Труде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пані Труде
нім. Frau Trude
Жанр казка
Автор брати Грімм, Якоб Грімм і Вільгельм Грімм
Мова німецька
Опубліковано 1837[1]

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

Пані Труде (нім. Frau Trude) — казка зі збірки братів Грімм «Дитячі та сімейні казки» (1812). Опублікована під номером 43[2]. Згідно з класифікацією казкових сюжетів Аарне-Томпсона має номер 334, «Дім відьми».[3]

Казка відрізняється тим, що виграє зла відьма, а дитина програє, але відповідає загальній темі казок братів Грімм, де діти, які не слухаються своїх батьків, отримують покарання. Саме це робить цю казку типовою оповідкою братів Грімм[4] .

Сюжет[ред. | ред. код]

Норовлива і зухвала дівчинки не слухається своїх батьків і попри їхні застереження захоплюється таємничою особою пані Труде. Не зважаючи на заборону батьків, рішуча дівчина вирушає відвідати дім пані Труде.

Коли та прийшла, пані Труде помічає бліду дівчинку і запитує причину її страху. Здригаючись, дівчина розповідає, що бачила дивні постаті перед будинком: чорного, зеленого і криваво-червоного чоловіка. Пані Труде спокійно пояснює, що це — вугляр, мисливець і м'ясник. Однак, коли дівчина згадує про те, що бачила також чорта з вогненною головою, пані Труде каже, що чекала на дівчину, і перетворює її на дерев'яну колоду, кидаючи у її вогонь.

Коли полум'я добре розгорілося, відьма сидить поруч, насолоджуючись теплом і захоплюється яскравістю світла.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Казки для дітей та родини. / Пер. з нім. — Матієв Р. І., Кульчицька О. Я.— Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2009. — 816 c.— (Бібліотека світової літератури для дітей у 100 томах «Світовид». Серія друга. Література ХІХ століття.)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. брати Грімм Frau Trude — 1837.
  2. Jacob and Wilheim Grimm, Household Tales, SurLaLune Fairy Tale site «Frau Trude» [Архівовано 2014-05-29 у Wayback Machine.]
  3. D.L. Ashliman, «The Grimm Brothers' Children's and Household Tales (Grimms' Fairy Tales)»
  4. Maria M. Tatar, «Beauties vs. Beasts», p. 141, James M. McGlathery, ed., The Brothers Grimm and Folktale, ISBN 0-252-01549-5.