Пастка (фільм, 1974)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пастка
Capcana
Жанр бойовик
пригодницький фільм
Режисер Маноле Маркусd
Продюсер Титус Попович
Сценарист Титус Попович
У головних
ролях
Іларіон Чобану
Оператор Ніку Стан
Композитор Ґеорґе Ґриґориу
Мова румунська
Країна Румунія
Рік 1974
IMDb ID 0145690
Титус Попович, сценарист

«Пастка» (рум. «Capcana») — румунський детективний бойовик, заключний фільм з циклу пригод комісара Романа. Зйомки фільму проходили в селі Рашінарі, що в 11 кілометрах від міста Сібіу. Прем'єра фільму відбулася 7 січня 1974. Глядацька аудиторія перевищила 4 млн 270 тис. глядачів.

Сюжет[ред. | ред. код]

Події фільму розгортаються в 1948, через три роки після подій, показаних у фільмі «Останній патрон», і через рік після вдалого затримання лідерів румунських політичних реакціонерів у фільмі «Важкий шлях на Тіпперарі».

Міхай Роман, до цього моменту став майором румунської держбезпеки і набив руку в методах розшуку, відправлений в гори Крачунешті, щоб допомогти місцевим комсомольцям і комуністам в боротьбі з румунсько-фашистськими недобитками, які міцно закріпилися в гірській Румунії і розлючено пручаються комуністичній владі.

Локальна влада залякана фашистами, в місцевій поліції явно є їхні інформатори. Місцеве населення боїться навіть виходити з дому після настання темряви. Не дрімає і держбезпека — в рядах фашистів ховається добре законспірований агент Романа. Тим часом ватажок місцевих фашистських елементів, старий противник Романа ще за фільмами «Змова» і «Важкий шлях на Тіпперарі» — Ґорья Банічу, готує масований збройний виступ проти комуністів і збирає ціле партизанське з'єднання для цих цілей. Майор Роман, зі зброєю в руках, разом з молодим співробітником держбезпеки Негоіце, у якого Роман свого часу був керівником практики після випуску Негоіце з училища, і інструктором румунського союзу молоді Сільвією Мунтяну, наводить порядок в гірському краю. Трилогія, розпочата фільмом «Змова», завершена. Серія пригод Комісара Романа з п'яти фільмів також закінчується цим фільмом. Фашисти здаються владі, учасники опору вже перебиті, їх ватажок схоплений. Посічений кулями і стікаючи кров'ю Роман лежить на руках своїх молодих помічників і наче й не було нічого просить прикурити йому сигарету.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Персонаж
Іларіон Чобану Комісар Роман, майор
Мірча Дьякону Негоіце, молодий співробітник румунської держбезпеки
Маріана Міхут Сільвія Мунтяну, активістка
Мірча Албулеску Голова місцевого виконкому партії Румунії
Віктор Ребенджюк Горья Банічу
Клара Себьок Юліана Варга, дочка сенатора Сальваторе Варги, заарештованого Романом у попередньому фільмі
Сільвіу Стенкулеску Корумпований городовий

Посилання[ред. | ред. код]