Первинна енергія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Перви́нна ене́ргія — енергія, яка отримується з відновлюваних і невідновлюваних джерел, яка не пройшла процес перетворення чи трансформації[1]

Первинні джерела енергії поділяють на відновлювальні та невідновлювальні або на традиційні та нетрадиційні.

Невідновлювальним джерелам для утворення потрібен значний відрізок часу (тисячі, мільйони років), а відновлювальні в тій чи іншій періодичності існують у природі постійно.

До невідновлювальних ресурсів належать вугілля, торф, нафта, природний газ, ядерне паливо, горючі сланці.

До відновлювальних (поновлювальних) джерел належать: промениста енергія Сонця; енергія вітру; гідроенергія течій, хвиль, припливів; теплова енергія навколишнього середовища (Землі, повітря, морів та океанів); енергія мускульної сили людей та тварин; біомаса; дрова; торф. Також відносять геотермальну енергію, хоча вона є результатом хімічних реакцій і розпаду радіоактивних елементів, запаси яких є обмеженими.

До традиційних джерел відносять ті, які використовуються тривалий час в енергетиці: вугілля, нафта, природний газ, горючі сланці, ядерна енергія та ін.), а також торф, дрова, гідроенергія великих водотоків та мускульна сила тварин і людей.

До нетрадиційних належать всі види відновлювальних джерел енергії: біомаса (за виключенням дров і торфу), сонячна енергія, геотермальна енергія, вітрова енергія, енергія припливів, хвиль, водотоків (за виключенням гідроенергії великих водотоків).

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]