Перлина (новела)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Перлина»
Автор Гі де Мопассан
Назва мовою оригіналу фр. Mademoiselle Perle
Країна Франція
Мова французька
Жанр новела
Місце Париж
Укр. видавництво Дніпро
Видавництво газета «Le Figaro»
Видано 16 січня 1886
Перекладач(і) Борис Козловський
Тип носія на папері
Попередній твір Відлюдько
Наступний твір Розалі Прюдан

«Перли́на»[1] (фр. Mademoiselle Perle) — новела французького письменника Гі де Мопассана, написана в 1886 році. Сюжет твору розповідає історію підкинутої дівчинки, яку взяла на виховання добра родина і про таємне кохання до неї названого брата.

Історія[ред. | ред. код]

Ця новела вперше була надрукована 16 січня 1886 року в літературному додатку до газети «Le Figaro»[2]. Пізніше Гі де Мопассан включив її до складу збірки «Добродій Паран». Перший український переклад цього твору належить перу Бориса Козловського, він побачив світ у восьмитомному зібранні творів Гі де Мопассана, виданому видавництвом «Дніпро»[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Оповідач зустрічає Святий Вечір у родині старого друга Шанталя. Він витяг щасливий біб у пирозі волхвів й тепер мусить обрати королеву свята. Його вибір зупиняється на економці родини — мадемуазель Перль. Стара діва вельми приваблива й розумна, автор не розуміє, яку роль вона грає у цьому сімействі. Шанталь розповідає йому історію появи пані Перль[3].

Сорок років тому в такий само Святвечір родину Шанталь кілька разів відволікав від столу дзвін і гавкіт собаки. Коли вийшли на вулицю, то знайшли там пса, прив'язаного до дитячої коляски з немовлям. Знайдену дівчинку виховали як рідну дочку, а за добру вдачу назвали Перлиною (французькою «перль» — перлина). Автор відкриває очі Шанталю й мадемуазель на те, що вони всі ці роки кохали одне одного. Шанталь плаче, Перлина непритомніє. Попри це автор переконаний, що зробив добру справу, відкривши людям почуття, які вони приховували стільки часу[3].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б Гі де Мопассан Твори в восьми томах / ред. Д. В. Затонський — Київ: Дніпро, 1969—1972. — Т. 5.
  2. Ги де Мопассан Жизнь. Милый друг. Новеллы. — М.: Художественная литература, 1970. — Библиотека всемирной литературы. Серия вторая. Т. 97. — С. 789.(рос.)
  3. а б Мадемуазель Перль / Ги де Мопассан Жизнь. Милый друг. Новеллы. — М.: Художественная литература, 1970. — Библиотека всемирной литературы. Серия вторая. Т. 97. — С. 721—735.(рос.)