Площа Платова (Новочеркаськ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Площа Платова — площа в центрі міста Новочеркаська Ростовської області.

Історія

[ред. | ред. код]

Складаючи план міста, перший архітектор Новочеркаська Франц де Волан розмістив у центрі міста велику площу, обмежену чотирма вулицями, нині носять назви Александровська, Пушкінська, Атаманська і Платовський проспект. Площа поступово забудовувалася. 18 травня 1805 року на площі закладено будівлю Гостинного двору, призначену для торгівлі. Спочатку сама площа називалася площею Гостинного двору.

В. Броневський у своїй книзі «История Донского войска. Описание Донской земли и Кавказских минеральных вод» (1834) описує площу, як пусте місце з ділянкою під публічний сад. Головною будовою площі був глухий, без вікон, гостинний двір, споруджений нашвидку.

Карл Мазер. Відкриття пам'ятника Платову на Олександрівській площі

У 1841 році вулицями і площами Новочеркаська надані офіційні назви. Площа Гостинного двору отримала назву Олександрівська на честь відвідин «Війська Блаженної пам'яті Государем Імператором Олександром Благословенним». У травні 1853 року на площі відбулася церемонія відкриття пам'ятника отаману М.І. Платову (скульптори А.А. Іванов, Н.А. Токарєв, П.К. Клодт).

До цього часу на площі знаходилися: побудований в 1844 році будинок, який включав обласне правління і окружний суд, дерев'яні лавки гостинного двору, дерев'яну Олександрівську церкву, древній курган. Пізніше дерев'яні лавки гостинного двору були розібрані, на їх місці в 1857 році були побудовані кам'яні будівлі торгових рядів (архітектор І.О. Вальпреде). У 1860 році біля Олександрівського саду почали будувати Отаманський палац, для розміщення в ньому наказного отамана і приїзду в місто "Высочайших Особ".

У ХІХ столітті Олександрівська площа замощена бруківкою. В кінці XIX – початку ХХ століть видані листівки з видами Новочеркаська. На одній з них була фотографія з видом на Олександрівську площу.

В даний час площа Платова залишається головною площею Новочеркаська. На ній проводяться міські свята та фестивалі.

Література

[ред. | ред. код]
  • Новочеркасск. Энциклопедия. Новочеркасск. Изд. Новопринт. 2005. С. 74. ISBN 5-94549-006-7.

Посилання

[ред. | ред. код]