Полемон Євпатор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Полемон Евпатор)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Полемон Євпатор
Знання мов давньогрецька
Рід Полемони Понтійськіd
Батько Полемон II
Мати Юлія Мамай
Брати, сестри Роеметалк Філоцезар

Полемон Євпатор (грец. Πολέμων Ευπάτωρ; друга половина І ст. н. е.) — правитель з династії Полемонів, був титулярним королем Понту, Колхіди, Боспору та Кілікії. Син Полемона II останнього незалежного короля Понту, Колхіди, Боспору і Кілікії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Відомий з напису в Амфіполі (префектура Серрес), що був написана в пам'ять про Полемона II і двох його синів. Датується другою половиною І ст. Повне ім'я його батька було Марк Антоній Полемон ІІ. Його батько був сином Полемона I, короля Понтійського та принцеси Піфодориди, що була донькою короля Піфодора з Тралл та принцеси Антонії, доньки імператора Марка Антонія. Його мати була донькою Йотапи з Оронтид, сестрою короля Антіоха III з Коммагени.

Він був первістком і старшим сином Полемона II Понтійського та Юлії Мамаї, доньки Сампсігерама II, короля-жерця Емеси в Сирії. Його молодшим братом був Роеметалк Філоцезар.

Ми не знаємо його повного імені; можливо, його звали Марко Антоній Полемон Зенон Піфодор Євпатор, що було б повним іменем його батька та діда. Прізвище Євпатор є на монетах Полемона II і Полемона I, тому він його також зберіг. Євпаторами були Птолемей, син фараона Птолемея VI, Антіох V з Селевкідів, Мітрідат VI з Понту та Тиберій Юлій з Кіммерійського Боспору.

Полемон народився після початку 1950-х до початку 1960-х років. Він виховувався при дворі свого батька, царя Понту (з Колхідою) і Кілікії. Про його життя відомо небагато. У 62 році Нерон змусив Полемона II відмовитися від Понту (з Колхідою), який став римською провінцією. Таким чином, Полемон II був обмежений Кілікією, поки він не помер у 74 році. Його не успадкували його сини, оскільки Кілікію було приєднано до Римської імперії.

Полемон Євпатор народився між початком 50-х і до початку 60-х років н. е. Він виховувався при дворі свого батька, володаря Понту (з Колхідою), Боспору і Кілікії. Але 62 року імператор Нерон змусив Полемона II відмовитися від Понту (з Колхідою), який був приєднаний до Римської імперії і став її провінцією. Полемон II був обмежений Кілікією, поки не помер у 74 році. Його сини не стали його спадкоємцями, бо Кілікія також стала римською провінцією.

Він нащадків Полемона ІІ літописно виводили свій родовід литовські і українські князі з династії Палемоновичів.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hildegard Temporini & Wolfgang Haase (1980), Politische Geschichte (Provinzen und Randvölker: Griechischer Balkanraum; Kleinasien): Griechischer Balkanraum; Kleinasien), Walter de Gruyter, p. 929.
  • B. Levick (2007), Julia Domna: Syrian Empress, Routledge, p. 20.