Польське агентство інвестицій і торгівлі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Польська агенція інвестицій та торгівлі (пол. Polska agencja Inwestycji i handlu, PAIH) – польське урядове агентство, яке сприяє розвитку польського експорту та залучення інвестицій у Польщу. Представництво в Україні відкрито у 2018 році[1], його очолює Кароль Кубіца.

Агентство створено у 2003 році внаслідок злиття Польського агентства іноземних інвестицій та Польського інформаційного агентства. У лютому 2017 року агентство отримало нинішню назву і було включено до групи Польського фонду розвитку[2].

PAIH має представників на 70 ринках на всіх континентах[3]. З середини 2023 року група експертів PAIH, які надають підтримку польському бізнесу у співпраці з Україною, стала найчисленнішою, випередивши групу супроводу польського бізнесу у США.

З початком повномасштабного вторгнення у 2022 році PAIH евакуювала київський офіс до Варшави. Частину центрального офісу агенції у Варшаві було перетворено на коворкінг для українських підприємців[4]. На базі PAIH було відкрито представництво Дія.Бізнес[5]. За сприяння PAIH кілька українських компаній реалізували інвестиційні проекти у Польщі.

У липні 2023 році київський офіс PAIH відновив роботу в Києві[6] і є основним місцем зустрічі представників уряду Польщі[7], зокрема, Міністерства розвитку і технологій Польщі, та польських компаній, які працюють в Україні. Фактично PAIH є «голосом» польського бізнесу, що працює чи планує почати працювати в Україні.

Разом з КредоБанком (дочірній банк польського державного банка PKO) та Корпорацією страхування експортних кредитів (KUKE) є частиною екосистеми, яка просуває, фінансує та страхує польський бізнес в Україні та світі.

Київський офіс PAIH уклав угоди про співпрацю з UkraineInvest, Міжнародним співтовариством польських підприємців в Україні, Польсько-Українською торгово-промисловою палатою, Спілкою українського бізнесу в Польщі[8].

PAIH і відбудова України[ред. | ред. код]

PAIH створила реєстр польських компаній, які готові взяти участь у відбудові України. Станом на липень 2022 в реєстрі було 420 польських компаній[9]. На початок 2023 року їх кількість зросла до 1750[10]. На початок 2024 року кількість компаній у реєстрі перевищила 3 тисячі.

Впродовж 2022-2023 років київський офіс PAIH організував цикл з восьми онлайн-конференцій для польського бізнесу[11]. Найбільш перспективними напрямками для співпраці польські підприємці називають будівельну, енергетичну, харчову, фармацевтичну, медичну, машинобудівну галузі, АПК, транспортну галузь та IT.

Місія[ред. | ред. код]

Найбільш затребуваними послугами PAIH є перевірка бізнес-партнерів, організація комунікації з урахуванням культурних особливостей ринків, аналіз експортного потенціалу ринків, консультації з всього переліку питань глобального розвитку бізнесу.

Слоган PAIH – «Експорт починається тут». У першому півріччі 2023 року кількість укладених за участі PAIH експортних контрактів зросла на 70% у порівнянні з попереднім періодом[12]. Впродовж 2022 року PAIH сприяв розвитку бізнесу 4,7 тисяч польських та 1,4 тисяч компаній з інших країн світу.

У 2023 році за сприяння PAIH в Польщу було залучено 7,5 млрд євро прямих іноземних інвестицій[13], що є рекордним показником і становить 25% від загального притоку інвестицій.

Посилання[ред. | ред. код]

Польське агентство інвестицій та торгівлі

  1. Podsumowanie działań ZBH PAIH w Kijowie – Odbudowa Ukrainy. www.paih.gov.pl (pl-PL) . Процитовано 4 лютого 2024.
  2. Efigence. Grupa Polskiego Funduszu Rozwoju - Inwestycje dla Polski. Polski Fundusz Rozwoju (Grupa PFR) (пол.). Процитовано 4 лютого 2024.
  3. Who we are. www.paih.gov.pl (амер.). Процитовано 4 лютого 2024.
  4. Cowork Ukraina – Program wsparcia tymczasowego przeniesienia działalności do Polski (ua) . Процитовано 4 лютого 2024.
  5. Diia.Business Warsaw (Дія.Бізнес Варшава) - центр підтримки для підприємців з України - Ministerstwo Rozwoju i Technologii - Portal Gov.pl. Ministerstwo Rozwoju i Technologii (pl-PL) . Процитовано 4 лютого 2024.
  6. У Києві відновив роботу офіс Польського агентства з інвестицій і торгівлі. Економічна правда (укр.). Процитовано 4 лютого 2024.
  7. Польща створює інвестфонд для розвитку в Україні польських та українських підприємців. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 4 лютого 2024.
  8. Podsumowanie działań ZBH PAIH w Kijowie – Odbudowa Ukrainy. www.paih.gov.pl (pl-PL) . Процитовано 4 лютого 2024.
  9. Polska, My Company; Cyrny (oprac.), Wiktor (6 липня 2022). Odbudowa Ukrainy: zgłosiło się 420 firm z Polski. My Company Polska (пол.). Процитовано 4 лютого 2024.
  10. PAIH o odbudowie Ukrainy: 1750 polskich firm zgłosiło się do polskiego projektu. Rzeczpospolita (пол.). Процитовано 4 лютого 2024.
  11. Podsumowanie działań ZBH PAIH w Kijowie – Odbudowa Ukrainy. www.paih.gov.pl (pl-PL) . Процитовано 4 лютого 2024.
  12. Eksportowe rekordy PAIH. Trade.gov.pl (пол.). Процитовано 4 лютого 2024.
  13. Ekspert PAiH: w 2023 r. zagraniczne firmy zainwestowały w Polsce ponad 7 mld EUR. pb.pl (pl-PL) . 4 лютого 2024. Процитовано 4 лютого 2024.