Портал:Культура еліти/Біографії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Умовний портрет Олександра Паліцина

Олекса́ндр Олекса́ндрович Па́лицин (зустрічається форма прізвища, особливо як калькування з російської Палі́цин; *1749 — †1816)  — просвітник, поет, архітектор, громадський діяч. Уродженець Слобожанщини.

Просвітництво[ред. код]

Один із ініціаторів створення Харківського університету (1805)  — першого в Російській імперії. Здійснив перший в Україні переклад “Слова о полку Ігоревім” і критичний твір «Послание к Привете, или Воспоминание о писателях моего времени». Відомий як перекладач творів французьких просвітників; переклав «Естественный закон» Вольтера, «Новая Элоиза» Ж.Ж. Руссо, «О составлении ландшафтов» Жерардена, «Дифирамб на бессмертие души» Деліля, «Времена года» Сен Ламберта.

У 1810 Паліцина обрали Почесним членом Президії Харківського університету, а в 1814  — дійсним членом Академії наук, яка існувала при Харківському університеті. Його учня Миколу Алфьорова в 1838 р. обрали дійсним членом Академії мистецтв.

За його ініціативою відкрито перші на Сумщині бібліотеки, організовано братську школу. Засновник просвітницького гуртка «Попівська академія». Членами гуртка були перекладачі Байкови, поети Сергій Глінка, Василь Капніст, громадській діяч Василь Каразін, архітектор Микола Алфьоров. Неодноразово відвідував Попівку Григорій Сковорода.

Дослідник “Попівської академії” Михайло Тесля заснував сучасну Паліцинську академію  — громадську організацію, яка стала правонаступницею “Попівської академії” до складу якої входять сумські науковці і письменники: В. Голубченко, А. Близнюк, В. Будянський, А. Поважний, М. Карпенко та ін..

З 1983 року проводяться "Паліцинські читання", які збирають науковців і молодь, привертаючи увагу земляків до вивчення історії і культури рідного краю.

В селі Залізняк Сумського району Сумської області встановлено пам’ятник на місці поховання О. Паліцина.:::::::::::::::: Докладніше