Пракашадарман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пракашадарман
Народився невідомо
Помер 515(0515)
Титул сенапаті і адхіраджа
Термін 490—515 роки
Попередник Радж'явардана
Наступник Яшодарман
Конфесія індуїзм
Рід Друга династія Авлікара
Батько Радж'явардана
Діти Яшодарман

Пракашадарман (Пракашадхарма) (д/н — 515) — 6-й сенапаті Малви у 490515 роках. Вів вдалі війни проти алхон-гунів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з Другої династії Авлікара. Його дід Вібхішанавардхана, скориставшись занепадам Гуптської імперії, став незалежним правителем Малви. Син сенапаті Радж'явардани. Перший письмовий запис про нього відноситься до 490 року. Але рік початку панування на тепер ще достеменно не встановлено.

Пракашадхарма очолив спротив алхон-гунам на чолі із Тораманою, якому 510 року (за іншою версією 515 року) завдав тяжкої поразки, заховивши його табір і гарем. За цим прийняв почесний титул «шрі». Значна здобич дозволила посилити політичний вплив та почати масштабне будівництво. За наказом Пракашадармана було здійснено будівництво резервуара «Вібхішанавардхана» та храму Шиви в Рістхалі (поблизу сучасного міста Сітамау) раджастаньєю (на кшталт віцекороля) Бхагаваддошею. Він також побудував храм, присвячений Брахмі в Дашапурі.

Ймовірно в останні роки боровся проти Вайнягупти та династії Гауді в Центральній Індії. Помер 515 року. Йому спадкував син Яшодарман.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Wakankar, V.S. (1981) Aulikara Vamsha ke Itihas par Naya Prakash (in Hindi) in M.D. Khare ed. Malwa through the Ages, Bhopal: Directorate of Archaeology & Museums, Government of Madhya Pradesh
  • Agarwal, Ashvini (1989). Rise and Fall of the Imperial Guptas, Delhi: Motilal Banarsidass, ISBN 81-208-0592-5
  • Ojha, N.K. (2001). The Aulikaras of Central India: History and Inscriptions, Chandigarh: Arun Publishing House, ISBN 81-85212-78-3