Прапор Брянська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор муніципального освіти місто Брянськ
Деталі
Носій Брянськ Брянська область Росія

Прапор Брянська — один із символів муніципального утворення місто Брянськ Брянської області Російській Федерації, його офіційний і відмітний знак.

Нині чинний прапор затверджено 26 жовтня 2016 року рішенням Брянської міської Ради народних депутатів № 516[1] і внесений до Державного геральдичного регістра Російської Федерації з присвоєнням реєстраційного номера 10001.

Опис[ред. | ред. код]

Опис прапора, затверджений 27 квітня 2016 року рішенням Брянської міської Ради народних депутатів № 400[2], гласило:

«Прапор міста Брянська є прямокутним полотнищем із ставленням ширини до довжини 2:3, що складається з двох горизонтальних смуг: верхньої — червоного кольору (шириною 3/4 ширини полотнища) і нижньої — зеленого кольору; у центрі полотнища поверх обох смуг — мортира жовтого кольору, по сторонах від якої — дві піраміди з ядер чорного кольору».[3] було затверджено скоригований опис та малюнок прапора:

«Прапор міста Брянська є прямокутним полотнищем із ставленням ширини до довжини 2:3, що складається з двох горизонтальних смуг: верхньої — червоного кольору (шириною 3/4 ширини полотнища) і нижньої — зеленого кольору; в центрі по довжині полотнища поверх обох смуг - мортира жовтого кольору, по сторонах від якої поверх обох смуг - дві піраміди з ядер чорного кольору ».

Історія[ред. | ред. код]

Перший прапор Брянська було затверджено постановою Брянської міської Ради народних депутатів від 11 вересня 1998 року №217.

За інформацією, надісланою Геральдичною радою за Президента РФ, прапор міста Брянська був складений з відступом від ухваленого в Росії гербового принципу. Згідно з російськими традиціями прапори муніципальних утворень повинні будуватися за допомогою поширення композиції герба на все полотнище. Крім цього, прапори, побудовані за німецькою традицією (як перший прапор Брянська — тобто з гербом у щиті в центрі полотнища), окрім багатьох інших недоліків, є нефункціональними і погано розпізнавані з відстані. У зв'язку з цим голова Геральдічної ради Георгій Вілінбахов вказав на необхідність переробки прапора Брянська і побудови його за гербовим принципом.[4]

Опис[ред. | ред. код]

Опис прапора, затверджений рішенням Брянської міської Ради народних депутатів від 23 грудня 2009 року №222[5], гласило:

«Прапор міста Брянська є прямокутним полотнищем червоного кольору. Червоний колір полотнища прапора символізує данину предкам: хоробрість та патріотизм захисників та визволителів міста, доблесть, сміливість, мужність громадян. У центрі полотнища розташований герб міста Брянська - символ приналежності прапора місту. Ширина герба становить 1/3 частину ширини, висота 3/5 висоти від полотнища. Відношення ширини прапора до його довжини—3:5».

У першому описі прапора, затвердженому постановою Брянської міської Ради народних депутатів від 11 вересня 1998 року №217, колір полотнища був червоним.

Символіка[ред. | ред. код]

Червоний колір полотнища прапора символізує данину предкам: хоробрість та патріотизм захисників та визволителів міста, доблесть, сміливість, мужність городян.

Герб міста Брянська зображується у вигляді французького щита, що представляє прямокутник з вістрям, що виступає в нижній частині і має закруглені нижні кути.

Верхня частина щита - червоне поле (символ хоробрості, мужності, безстрашності). Нижня частина щита - зелене поле (символ надії, радості, достатку), на якому розташовується золота мортира (символ багатства, справедливості, великодушності) з покладеними по обидва її сторони пірамідами бомб (ліва піраміда з шести великих бомб, права - з десяти малих бомб ліва піраміда бомб зображується трохи вище мортири, права - на рівні лафета), покритих черню (символ печалі, розсудливості, смиренності). Нижче мортири та пірамід бомб на зеленому полі золотом зображені 5 елементів, що символізують юні пагони рослин (символ відродження).

Співвідношення верхньої частини щита до нижньої - 2:1.

Допускається обрамлення герба золотою рамкою по контуру щита.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рішення Брянської міської Ради народних депутатів від 26.10.2016 № 516 «Про внесення змін до про порядок їх офіційного використання»
  2. Рішення Брянської міської Ради народних депутатів від 27.04.2016 № 400 «Про прийняття Положення про офіційне їх офіційного використання»
  3. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою При цьому в Додатку до рішення про затвердження прапора наводився малюнок прапора, на якому червона смуга мала пропорцію 2/3 ширини прапора. Рішенням Брянської міської Ради народних депутатів від 26 жовтня 2016 року № 516<ref name= не вказано текст
  4. {{cite web}}: Порожнє посилання на джерело (довідка)
  5. Рішення Брянської міської Ради народних депутатів від 23.12.2009 № 222 «Про прийняття Положення про офіційні символи міста Брянська та порядок їх офіційного використання». Процитовано 11 жовтня 2011. 
Помилка цитування: Тег <ref> з назвою "ф1998", визначений у <references>, не використовується в попередньому тексті.

Посилання[ред. | ред. код]