Приманицький степ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Приманицький степ
Країна  Росія
Розташування Росія Росія, Ростовська область, Сальський район, на північ від с. Новий Манич
Площа 150 га
Засновано 2006 р.
Оператор Міністерство природних ресурсів і екології Ростовської області

Приманицький степ (рос. Приманычская степь) — комплексна пам'ятка природи регіонального значення. Заповідна зона територіально розташовується в межах Сальського району Ростовської області. Загальна площа особливо охоронюваної природної території становить 150 га. Приманицький степ має природоохоронне, освітянське та наукове значенням. Територія оголошена пам'яткою природи у зв'язку з появою Постанови адміністрації Ростовської області від 19.10.2006 року № 418. Має статус діючої пам'ятки природи[1].

Опис[ред. | ред. код]

Приманицький степ складається з однієї кластерної ділянки. Вона розташовується на правому березі річки Єгорлик і території Пролетарського водосховища, розташована на північ від села Новий Манич. На заході територія Приманицького степу межує з береговою лінією річки, а на сході вона відокремлена від берегової лінії річки відстанню в 750 метрів. Ця ООПТ являє собою сухий степ, місце, в якому переважає орнітофауна[2]. Багато видів птахів і тварин були занесені в Червону книгу Ростовської області, в тому числі сірий гусак, кучерявий пелікан, ходуличник. На природоохоронній території заборонена будь-яка сільськогосподарська діяльність, полювання, видобуток корисних копалин і дії, спрямовані на порушення звичайного стану об'єкта, однак за фактом на 2017 рік вся територія ООПТ розорана і перетворена на сільгоспугіддя[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Приманычская степь. Архів оригіналу за 17 січня 2021. Процитовано 24 березня 2022.
  2. Особо охраняемые природные территории Ростовской области. Архів оригіналу за 8 березня 2017. Процитовано 11 квітня 2017.
  3. Территория Приманычской степи на Викимапии — спутниковый снимок. Архів оригіналу за 22 червня 2007. Процитовано 11 квітня 2017.