Публічне управління та адміністрування

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Публічне управління та адміністрування (англ. public management and administration) — це діяльність, яка пов‘язана з вирішенням стратегічних завдань державних органів, підприємств, установ, організацій з урахуванням комплексу зовнішніх і внутрішніх факторів впливу і тенденцій розвитку в конкурентному середовищі, а також в певній галузі суспільного виробництва і держави в цілому.[1]

Термін «публічне управління» вперше використовує англійський державний службовець Десмонд Кілінг у 1972 р. [2, c. 15]."Публічне управління — це пошук у найкращий спосіб використання ресурсів задля досягнення пріоритетних цілей державної політики" (визначення Кілінга). Поява нової форми управління у публічній сфері була спричинена потребою модернізувати організаційні структури і процедури, які вони використовують, для того, щоб усі інституції публічної сфери працювали краще. Публічне управління стосується ефективного функціонування всієї системи політичних інституцій.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Публічне управління та адміністрування. Національний університет «Львівська політехніка» (укр.). Процитовано 10 лютого 2020.

2. Keeling D. Management in Government / D. Keeling (1972), London: Allen & Unwin.