Південний Агусан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Південний Агусан

Province of Agusan del Sur

Прапор
Адміністративний центр муніц. Просперідад
Країна Філіппіни
Регіон Карага
Муніципалітетів 13
Баранґаї 314
Межує з: сусідні адмінодиниці
Східний Місаміс ?
Населення
 - повне 700 653[1]
 - густота 70 осіб/км2
Площа
 - повна 9 989,52[2] км²
Висота
 - максимальна 633 м
(г. Магдівата)
Часовий пояс UTC+8
Дата заснування 1967
Губернатор Santiago Cane Jr.d
Вебсайт agusandelsur.gov.ph
Код ISO 3166-2 PH-AGS
Розташування провінції на мапі Філіппін
Розташування провінції на мапі Філіппін

Розташування провінції на мапі Філіппін
Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Південний Агусан

Південний Агусан (бут.: Probinsya hong Agusan del Sur) — провінція Філіппін розташована в регіоні Карага на острові Мінданао. Адміністративним центром є муніципалітет Просперідад.

Географія[ред. | ред. код]

Площа провінції становить 9 989,52 км2.[2] Південний Агусан межує починаючи з півночі за годинниковою стрілкою з провінціями Північний Агусан, Південне Сурігао, Східне Давао, Долина Компостела, Північне Давао, Букіднон і Східний Місаміс. Близько 75 % площі провінції становлять ліси та парки. Проте щороку провінція втрачає значну частину своїх лісових ресурсів у зв'язку із розвитком добувних галузей.

По середині провінції з півдня на північ протікає річка Агусан, яка утворює долину. На заході та сході розташовані гірські хребти.

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

Адміністративно провінція поділяється на 13 муніципалітетів та одне незалежне місто. Муніципалітети Лорето, Ла-Пас, Есперанса та Сан-Луїс є чотирма найбільшими муніципалітетами на суші, що становить майже 60 % загальної площі території провінції.

Демографія[ред. | ред. код]

Згідно перепису 2015 року населення провінції становило 700 653 осіб.[1] Понад 75% населення католики.

Економіка[ред. | ред. код]

Близько 75% населення зайняті у сільському та лісовому господарстві. Рис, кукурудза та фрукти є основними сільськогосподарськими культурами. Також поширеними є кокосові пальми. Незважаючи на зусилля адміністрації провінції щодо збільшення виробництва домашньої птиці, зберігається дефіцит м'яса. Головними постачальниками м'яса птиці та яловичини є міста Давао та Кагаян-де-Оро. В провінції поширеним є рибальство на прісноводних риб.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б "Caraga". Census of Population (2015). Philippine Statistics Authority. Архів оригіналу за 7 серпня 2018. Процитовано 09.07.2018.
  2. а б List of Provinces. Philippine Standard Geographic Code (PSGC). Philippine Statistics Authority. Архів оригіналу за 12 вересня 2016. Процитовано 04.04.2018.

Див. також[ред. | ред. код]