Південний газопровід (Ізраїль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Південний газопровід (Ізраїль). Карта розташування: Ізраїль
Кір'ят-Гат
Кір'ят-Гат
Рамат-Ховав
Рамат-Ховав
Мішор-Ротем
Мішор-Ротем
Сдом
Сдом
Пункти, сполучені газопроводом

Південний газопровід (Ізраїль) — один з елементів газотранспортної мережі Ізраїлю, котрий постачає ресурс для споживачів південної частини країни, а також забезпечує сполучення з газотранспортною системою Йорданії.

Введений в експлуатацію у 2009 році, Південний газопровід має довжину 135 км та виконаний у діаметрах 600 мм і 450 мм. Він починається в районі міста Кір'ят-Гат, де отримує ресурс із Центрального газопроводу (в 2008—2012 роках це був імпортований єгипетський газ, а з 2013-го — переважно походженням з офшорного родовища Тамар). Далі траса прямує на південний схід і схід через північну частину пустелі Негев, повз Беер-Шеву до узбережжя Мертвого моря.

Південний газопровід подає ресурс для індустріальних парків Рамат Ховав (хімічні підприємства Makhteshim, Brom) і Мішор-Ротем (виробники добрив Rotem, Haifa Chemicals, продуцент вогнетривких матеріалів Periclas), а також компанії Dead Sea Works, що є потужним виробником поташу та інших хімічних продуктів. При цьому отримують живлення електростанції Рамат-Негев, Рамат-Ховав, Ротем та Сдом.

В 2017-му спорудили перемичку, що з'єднала Південний газопровід з йорданською газотранспортною системою та створила умови для експорту до цієї країни.[1][2][3][4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Israel Natural Gas Lines Ltd. Presentation of the National Transmission System for Natural Gas.
  2. Israel Natural Gas Lines Ltd. (INGL).
  3. Israel Natural Gas Lines Ltd – HebrewEnergy (амер.). Процитовано 25 квітня 2020.
  4. Leviathan Starts Experimental Supply of Natural Gas to Jordan | Hamodia.com. Hamodia (англ.). 2 січня 2020. Процитовано 25 квітня 2020.