Підземне сховище Віндзор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підземне сховище Віндзор. Карта розташування: Канада
Віндзор
Віндзор
Район розташування підземного сховища у Віндзорі

Підземне сховище Віндзор — комплекс каверн у канадській провінції Онтаріо, призначений для зберігання зріджених вуглеводневих газів (ЗВГ).

Термінал у Віндзорі відкрили в 1973 році для зберігання пропану, до якого згодом додались інші продукти. Їх закачують у підземні каверни, створені на глибині 370—460 метрів розмиванням відкладень формації Саліна (силурійський період). Всього у комплексі наявні дев'ять сховищ, зворотнє витіснення газів з яких відбувається за допомогою подачі більш важкого соляного розчину (для його зберігання призначено п'ять наземних басейнів). Одним із напрямків надходження ЗВГ у сховище є подача пропану та бутану з установки фракціонування у Сарнії, із якою термінал з'єднує місцевий трубопровід Eastern Delivery System (EDS).

В кінці 1970-х сюди вивели трубопровід Cochin Pipeline, який транспортував з провінції Альберта кілька видів зріджених газів, передусім етан та етилен. Останній одразу спрямовувався споживачам за допомогою місцевої системи Windsor-Sarnia Pipeline, тоді як етан міг тимчасово накопичуватись у сховищі (використовувалось чотири каверни, одна з яких призначалась для зберігання етан-етиленової суміші, котра виникала в моменти початку та завершення перекачування партії етилену). В подальшому етан подавали по EDS (дозволяє бі-дирекціональну експлуатацію) на установки парового крекінгу в Корунні та Сарнії. У 2006—2007 роках Cochin Pipeline припинив транспортування етану та етилені і певний час перекачував лише невеликі обсяги пропану, в результаті чого станом на кінець 2000-х із орендованих власниками Cochin Pipeline чотирьох каверн використовувалась лише одна. А у другій половині 2010-х східна ділянка Cochin Pipeline стала частиною нового етанопроводу Utopia Pipeline.[1][2]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. BP Canada - Windsor, Ontario. wikimapia.org (англ.). Процитовано 25 травня 2019.
  2. Reasons for Decision Kinder Morgan Canada Company Windsor-Sarnia Pipeline Section 21 Review and Section 71 Applications (PDF).