Крекінг-установка Корунна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крекінг-установка Корунна. Карта розташування: Мічиган
Корунна
Корунна
Майданчик NOVA Chemicals у Корунні

Крекінг-установка Корунна – складова нафтохімічного майданчику компанії NOVA у канадській провінції Онтаріо.

Піролізну установку в Корунні ввели в експлуатацію у 1977 році. Як сировину вона тривалий час використовувала газовий бензин (naphtha) та етан, при цьому останній доправляли за кілька тисяч кілометрів з провінції Альберта по трубопроводу Cochin Pipeline (безпосередню подачу на майданчик провадила Eastern Delivery System). В 2007-му внаслідок поганого технічного стану Cochin Pipeline припинив транспортування етану, і приблизно тоді ж провели модернізацію, котра надала змогу використовувати під час парового крекінгу пропан та бутан. Останні могли отримувати не лише з розташованого неподалік фракціонатору в Сарнії, але й залізничним транспортом. Станом на 2012 рік установка мала річну потужність по етилену на рівні 867 тисячі тонн, що потребувало 67 тисяч барелів сировини на добу.

«Сланцева революція» призвела до появи у сусідньому регіоні США великого ресурсу етану. Як наслідок, в 2014-му став до ладу етанопровід Mariner West, котий доправляє сировину спеціально для піролізного виробництва в Корунні. Це дозволило припинити використання газового бензину, після чого установка певний час споживала 37 тисяч барелів етану та 17 тисяч барелів пропану та бутану на добу. З 2019-го планувався повний перехід на етан, додаткові об’єми якого може постачати введений в експлуатацію в 2018-му Utopia Pipeline.

Станом на 2012-й більша частина етилену споживалась для виробництва поліетилену високої (415 тисяч тонн на рік) та низької (170 тисяч тонн) щільності. Ще 116 тисячі тонн етилену потребував завод з виробництва стирену (належить концерну INEOS). Крім того частина продукції постачалась для компанії Imperial Oil, котра має у Сарнії власну установку парового крекінгу, яка втім не повністю покриває потреби похідного виробництва поліетилену.

Зберігання вироблених олефінів може відбуватись у сусідньому підземному сховищі Корунна, де NOVA орендує частину каверн. Так, станом на 2009 рік три з шести каверн призначались для розміщення етилену та пропілену (варто відзначити, що за умови роботи виключно на етані вихід останнього вельми невеликий).[1][2][3][4]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. From The Beginning - NOVA's Plan To Boost Its Marcellus/Utica Ethane Use In Sarnia. Sarnia-Lambton Economic Partnership (амер.). 24 серпня 2016. Архів оригіналу за 6 жовтня 2019. Процитовано 6 жовтня 2019.
  2. From The Beginning - U.S. Ethane Squeezing Out Canadian Propane/Butane In Sarnia. Sarnia-Lambton Economic Partnership (амер.). 18 серпня 2016. Архів оригіналу за 6 жовтня 2019. Процитовано 6 жовтня 2019.
  3. EXAMINING THE EXPANSION POTENTIAL OF THE PETROCHEMICAL INDUSTRY IN CANADA (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 12 грудня 2017.
  4. INTERNATIONAL SURVEY OF ETHYLENE FROM STEAM CRACKERS—2015 Leena Koottungal (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 8 січня 2017.