Підземне сховище Яггі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підземне сховище Яггі. Карта розташування: США
Яггі
Яггі
Підземне сховище у Яггі

Підземне сховище Яггі – колишній об’єкт для зберігання вуглеводнів у Канзасі, виведений з експлуатації через аварію.

З початку 1980-х в Канзасі працювало підземне сховище вуглеводнів у Яггі. Його каверни створили на глибинах від 200 до 270 метрів шляхом розмиванням соляних відкладень формації Веллінгтон (пермський період). Первісно тут зберігали пропан, проте на початку 1990-х сховище придбала компанія Kgas (дочірня структура корпорації ONEOK) та перепрофіліювала для розміщення природного газу, котрий потребує більш високих тисків.

Станом на початок 2000-х тут нараховувалось біля семи десятків каверн, з яких 62 знаходились у активній експлуатації та могли вмістити біля 100 млн м3 газу (ще два десятки каверн споруджувались в межах проекту розширення). Оскільки сховища у соляних пластах мають високу швидкість видачі продукта, за добу об’єкт у Яггі міг постачити до газотранспортної мережі біля 4,2 млн м3.

17 січня 2001 року у розташованому поблизу від сховища Хатчінсоні стався вибух природного газу в двох будівлях, котрі використовувались як майстерня та склад. Хоча вибухова хвиля повибивала шибки в оточуючих будівлях, проте завдана людям шкода виявилась мінімальною (за іншими даними, все-таки загинуло дві особи). Причиною вибухів став витік газу зі сховища, в якому він зберігався під значним тиском (4,1 МПа). Як наслідок цього інциденту об’єкт у Яггі закрили.[1][2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. THE HUTCHINSON GAS EXPLOSIONS: UNRAVELING A GEOLOGIC MYSTERY M. Lee Allison (PDF).
  2. Central Kansas and the Arkansas River Valley Surface Water, Wetlands, and Petroleum Industries Field Guide Compiled by Shane A. Lyle and Catherine S. Evans (PDF).