Підземне сховище газу Майли-Суу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підземне сховище газу Майли-Суу. Карта розташування: Киргизстан
Майли-Суу
Майли-Суу
Район розташування сховища

Підземне сховище газу Майли-Суу — інфраструктурний об'єкт газової промисловості у Киргизстані.

Сховище створили або почали створювати в часи існування СРСР на основі виснаженого газового родовища Майли-Суу IV – Східний Ізбаскент у пласті XIII, що належить до відкладів верхньої крейди та залягає на глибині 1360 метрів. Всього до роботи сховища залучили 29 свердловин, а його ємність визначається в джерелах на рівні 0,5—1 млрд м3.

Подача ресурсу для закачування могла відбуватись по газопроводу Наманган/Андижан — Майли-Суу, тоді як видача газу була можлива як по ньому, так і по газопроводу Майли-Суу – Джалалабад – Ош.

У 2000 році уряд Киргизстану прийняв рішення про передачу сховища та компресорної станції «Майлисай» компанії «Киргизнафтогаз». Втім, фактично мова йшла про недіючий об'єкт, оскільки Киргизстан не мав ресурсу власного видобутку, а первісний проєкт був створений з розрахунку на поставки блакитного палива з Узбекистану.

У 2014-му права на ділянку Майли-Суу придбав російський «Газпром». Проведені на його замовлення дослідження показали, що 15 свердловин сховища потребують капітального ремонту, а на інших 14 необхідно встановити сучасну фонтанну арматуру. Більше того, щоб уникнути втрат ресурсу унаслідок перетоків між пластами бажано було провести капітальний ремонт всіх 67 свердловин, що коли-небудь були проперфоровані на пласті XIII. Як наслідок, висловили думку, що відновлення зберігання газу в пласті XIII може бути неможливим з комплексу геологічних, технічних та економічних причин.[1][2][3]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Органическая - Общая информация о нефти. www.hozir.org. Процитовано 9 червня 2024.
  2. Постановление Правительства КР от 7 февраля 2000 года №66 ". cbd.minjust.gov.kg (англ.). Процитовано 9 червня 2024.
  3. aboutcompanypost/11/17/gazprom (PDF).