Майли-Суу – Джалалабад – Ош

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Майли-Суу – Джалалабад – Ош. Карта розташування: Киргизстан
Майли-Суу
Майли-Суу
Джалалаба
Джалалаба
Ош
Ош
Схема газопроводу

Майли-Суу — Джалалабад — Ош — газопровід у Киргизстані.

Розробка газових покладів родовища Майли-Суу IV – Східний Ізбаскент почалась ще в 1958-му (можливо відзначити, що на той час містечко Майли-Суу було значним центром уранової промисловості, допоки в 1968-му не закрили останній рудник), а в 1965-му[1] для видачі газу до південних районів Киргизстану проклали газопровід Майли-Суу — Джалалабад — Ош довжиною 102 км та діаметром 270 мм. Великим споживачем доправленого газу при цьому стала Ошська ТЕЦ, що була спроєктована саме з розрахунку на блакитне паливо та стала до ладу в 1964-му.

Малі розміри запасів Майли-Суу призвели до того, що вже у 1974-му Ошська ТЕЦ була вимушена перейти на спалювання мазуту. Втім, трубопровід Майли-Суу — Джалалабад — Ош у підсумку не втратив свого значення, оскільки були споруджені перемички Ходжиабад — Ош та Наманган/Андижан — Майли-Суу, які забезпечили сполучення із узбецькою газотранспортною системою. Також можливо відзначити, що на базі виснаженого родовища створили підземне сховище газу Майли-Суу, втім, наразі воно не використовується за призначенням.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Отключение природного газа в г. Джалал-Абад. Причина- замена труб на малонадежном участке магистрального газопровода. kyrgyzstan.gazprom.ru (рос.). Процитовано 9 червня 2024.