Радіоастрофізична обсерваторія Домініон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Радіоастрофізична обсерваторія Домініон

Країна  Канада
Розташування Британська Колумбія
Організація Herzberg Institute of Astrophysicsd
Висота 545,671 м
Відкрито 1960
Сайт: nrc.canada.ca/en/research-development/nrc-facilities/dominion-radio-astrophysical-observatory-research-facility

Радіоастрофізична обсерваторія Домініон. Карта розташування: Канада
Радіоастрофізична обсерваторія Домініон
Радіоастрофізична обсерваторія Домініон
Радіоастрофізична обсерваторія Домініон (Канада)
Мапа

CMNS: Радіоастрофізична обсерваторія Домініон у Вікісховищі

Радіоастрофізична обсерваторія Домініондослідницька установа, заснована в 1960 році в Калідені[en], Британська Колумбія, Канада[1]. На території обсерваторії розташовані чотири радіотелескопи: інтерферометричний радіотелескоп, 26-метрова параболічна антена[en], монітор сонячного потоку та радіоінтерферометр CHIME[en], а також допоміжні інженерні лабораторії. Обсерваторія управляється Герцберзьким астрономічним і астрофізичним дослідницьким центром[en] Національної дослідницької ради при уряді Канади.

Прилади[ред. | ред. код]

Телескоп синтезу[ред. | ред. код]

Телескоп синтезу складається з семи дев’ятиметрових параболічних антен із металевою сіткою, розташованих вздовж 600-метрової базової лінії зі сходу на захід. Антени оснащені приймачами однієї кругової поляризації на 408 МГц і круговими приймачами двох кругових поляризацій на 1420 МГц, які дозволяють отримувати всі чотири параметри Стокса. На частоті 1420 МГц також можна використовувати спектрометр для дослідження радіолінії водню 21-см. Карти неба формуються за допомогою техніки апертурного синтезу[en][2].

Телескоп Джона Галта[ред. | ред. код]

Телескоп Джона Галта складається з єдиної параболічної антени з металевою сіткою діаметром близько 26 м, яка може бути налаштована для спостереження на частотах 408 МГц, 1,5, 2,7, 4,9, 6,6 і 8,4 ГГц, що також включає лінію водню біля 1,4 ГГц, лінію OH біля 1,6 ГГц і лінію метанолу біля 6,6 ГГц[3]. Телескоп раніше називали просто 26-метровим телескопом, але на спеціальній церемонії в 2014 році його було перейменовано на честь Джона Галта, першого співробітника та колишнього директора Радіоастрофізичної обсерваторії Домініон. Телескоп Джона Галта був використаний у перших успішних вимірюваннях з використанням радіоінтерферометрії з наддовгою базою.

Монітор сонячного потоку[ред. | ред. код]

Монітор складається з двох суцільних параболічних антен, які одночасно спостерігають на довжині хвилі 10,7 см. Антени розташовані біля Пентіктона[4][5].

CHIME[ред. | ред. код]

CHIME[en] (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment, Канадський експеримент з картографування інтенсивності водню) — це радіоінтерферометр, який картографує радіолінію водню 21 см в діапазоні космологічного червоного зсуву від 0,8 до 2,5. Він складається з чотирьох циліндричних рефлекторних антен, довжиною 100 метрів і шириною 20 метрів кожна. Кожен циліндр має 256 приймачів подвійної поляризації, розташованих уздовж фокальної лінії. Дані цього телескопа використовуватимуться для вимірювання баріонних акустичних осциляцій і допоможуть дослідити історію розширення Всесвіту[6][7].

Інженерія[ред. | ред. код]

Окрім спостережних приладів, в обсерваторії працюють лабораторії проєктування та розробки приймачів та електроніки. Проєкти включають обладнання для інших обсерваторій, таких як VLA і телескоп Джеймса Клерка Максвелла[8].

Галерея[ред. | ред. код]

Телескоп синтезу
Телескоп синтезу 
Телескоп Джона Галта
Телескоп Джона Галта 
Монітор сонячного потоку
Монітор сонячного потоку 

Примітки[ред. | ред. код]

  1. J., Odgers, G. (1960). Official Opening of The Dominion Radio Astrophysical Observatory White Lake, Penticton, B.C., June 20, 1960. Journal of the Royal Astronomical Society of Canada (англ.). 54: 269. Bibcode:1960JRASC..54..269O. ISSN 0035-872X.
  2. DRAO Synthesis Telescope - Facilities - NRC-CNRC. National Research Council Canada. Архів оригіналу за 23 липня 2012. Процитовано 17 січня 2012.
  3. DRAO 26-m Telescope - Facilities - NRC-CNRC. National Research Council Canada. Архів оригіналу за 21 липня 2012. Процитовано 17 січня 2012.
  4. Highlights of DRAO - Facilities - NRC-CNRC. National Research Council Canada. Архів оригіналу за 20 липня 2012. Процитовано 17 січня 2012.
  5. John White and Ken Tapping (February 2013). The Penticton Solar Flux Receiver. QST. The American Radio Relay League: 39—45.
  6. Listening for the universe to chime in, Ivan Semeniuk, The Globe and Mail, 2017-09-07
  7. Canadian ingenuity crafts game-changing technology for CHIME telescope, SpaceDaily, 2017-09-11
  8. Astronomy Technology Research Facilities at Penticton - Facilities - NRC-CNRC. National Research Council Canada. Процитовано 2 квітня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]