Реакція Троммера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Реа́кція Тро́ммера — якісна реакція для визначення наявності моносахаридів-альдоз, що ґрунтується на окисненні альдоз гідроксидом міді(II) із випадінням червоного осаду оксиду міді Cu2O.

Метод був винайдений німецьким хіміком Карлом Августом Троммером у 1841 році.

Визначення[ред. | ред. код]

Блакитний осад вихідного гідроксиду Cu(OH)2 та випадіння осаду Cu2O після нагрівання

В ході аналізу до 2—3 мл досліджуваного розчину додають кілька крапель 10% розчину CuSO4 і 3—4 мл 10% розчину гідроксиду натрію. В результаті утворюється блакитний драглистий осад гідроксиду міді(II):

За наявності у розчині альдоз, після підігрівання пробірки із сумішшю відбувається реакція окиснення вуглеводу і відновлення Cu(OH)2 до гідроксиду CuOH, який є нестійким і розкладається, внаслідок чого спостерігається випадіння жовтого або цегляно-червоного осаду Cu2O:

Загалом визначення подібне до реакцій із реактивами Бенедикта і Фелінга, однак до їхнього складу входять додаткові речовини, що відіграють роль лігандів: цитрат натрію і сегнетова сіль відповідно.

Недоліком цього методу є те, що в разі малої концентрації визначуваного вуглеводу-альдози відбувається термічне розкладання Cu(OH)2 із утворенням чорного оксиду CuO, який перешкоджає спостереженню за перебігом реакції.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Кононський О. І. Органічна хімія. Практикум. — К. : Вища школа, 2002. — С. 170—171. — ISBN 966-642-104-6.