Резонансний метод руйнування крижаного покрову

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зовнішні відеофайли
Відео-кліп, демонструючий резонансний метод руйнування крижаного покрову

Резона́нсний ме́тод руйнува́ння крижано́го покро́ву — слугує для руйнування криги. В припципі дії цього методу закладений рух навантаження на крижаний покров та розвиток системи нагрузки гнучких гравітаційних хвиль (ГГХ). Це поєднання коливань пластин льоду та пов'язаних з ними гравітаційних хвиль у воді. Коли швидкість навантаження близька до мінімальної фазової швидкості від ГГХ, вода припиняє підтримку крижаного покриву та підтримка здійснюється тільки зарахунок властивостей льоду. Амплітуда ГГХ різко зростає, і з достатнім навантаженням починається руйнування.

Застосування[ред. | ред. код]

Резонансний метод руйнування крижаного покриву може здійснюватися будь-яким транспортним засобом, здатним переміщатися по крижаному покриві з достатньою швидкістю та масою навантаження. Відомі випадки руйнування льоду від ГГХ при русі автомобіля, поїздів по залізничних переправах, при зльоті та посадці літаків і т. д. Проте в даний час найбільш підходящим засобом для реалізації методу є амфібні судна на повітряній подушці (СПП).[1]

Переваги амфібних суден на повітряній подушці[ред. | ред. код]

У кілька разів нижче споживння потужності (залежно від товщини льоду) в порівнянні з криголамами і навісним криголамним обладнанням. Так само перевагами СПП є відсутність контакту їх корпусу з льодом, прохідність надзасніженим крижаним покривом, безпека руху над битим льодом і чистою водою. Практична відсутність осідання у СПП дозволяє руйнувати лід в бассейнах будь-якої глибини.

Використання СПП для руйнування льоду доцільною тому, що в цьому типі транспортного засобу можливе поєднання транспортних і криголамних функцій, а їх всюдихідні якості роблять можливою їх експлуатацію протягом цілого року.

Велика швидкість руйнування льоду СПП дозволяє ефективно проводити раннє розчищення окремих ділянок річок і водоймищ. Це може не тільки збільшити період навігації, але і запобігти заторним явищам. Робота ССП в резонансному режимі ефективно впливає не тільки на поверхневий, але і глибинний лід, що може запобігти стихійним лихам, що виникають в період танення та льодоходу.

Дослідження[ред. | ред. код]

Учений Віктор Козин отримав експериментальні теоретичні криві, які показують всі можливості свого методу.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Відео-кліп, демонструючий резонансній метод руйнування крижаного покрову

Джерела[ред. | ред. код]

  • А.В.Палыгина Резонансный метод разрушения ледяного покрова М.: Изд-во ООО School Press, 2009 48-50c. ISVN 0130-5522
  • Корнев А. А., Крестьянинов В. Ф., Левщанов Л. П., Рябинкин А. Б. Натурные исследования разрушения льда резонансным методом амфибийным судном на воздушной подушке // Вопросы проектирования судов, плавающих во льдах. Межвузовский сб. науч. трудов.- Горький.- 1988-стр.107-117.
  • Sea Technology: Providing Safe Submarine Surfacing From Under Ice Cover. Sea Technology, November, 2010, №11
  • Козин В. М., Повзык Н. Г., Шпорт В. И. Ледоразрушающая способность изгибно-гравитационных волн от движения объектов — М.: Дальнаука, 2005. — С. 191. — ISBN 5-8044-0508-Х.
  • Жесткая В. Д., Козин В. М., Исследование возможностей разрушения ледяного покрова амфибийными судами на воздушной подушке — М.: Дальнаука, 2003. — С. 161. — ISBN 5-8044-0384-2.
  • Козин В. М. Выбор основных параметров судов на воздушной подушке для разрушения ледяного покрова резонансным способом на ранних стадиях проектирования. Горьк. полит. инст. :Горький, 1982, Рук. Деп. в ЦНИИ «Румб», №ДР-1712
  • Зуев В. А., Козин В. М. Использование судов на воздушной подушке для разрушения ледяного покрова/ Владивосток. — М.: ДВГУ, 1988. — С. 128. — ISBN 5-8044-0384-2.