Розгром (опергрупа НКДБ УРСР)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
"Розгром"
На службі 1943 - 1944
Країна СРСР
Тип оперативно-розвідувальна група
Роль розвідка
Війни/битви Друга світова війна

Розгром — оперативна група НКДБ УРСР на чолі із Бурлаченком Григорією Федоровичем. Діяла у складі 4 оперпрацівників і 2 радистів.

Діяльність[ред. | ред. код]

7 жовтня 1943 року була закинута в тил противника. Після прибуття до Рівненського партизанського з'єднання № 1 керівник групи «Петров» (Бурлаченко Григорій Федорович) був призначений також заступником генерал-майора В. А. Бегми з оперативної частини.

За час перебування в тилу противника групою завербовано для розробки українського і польського націоналістичного підпілля 20 агентів, виявлено та взято на облік 932 учасники ОУН-УПА і їхніх пособників, здобута нелегальна оунівська література.

Члени опергрупи брали участь в бойових операціях проти гітлерівців і УПА, систематично добували розвідувальні відомості про противника, за якими інформувалися НКДБ УРСР, командування партизанських загонів і частин Червоної Армії.

Здійснюючи агентурну і військову розвідку, група ставила до відома командування про дислокацію і стан справ у формуваннях УПА. Використовуючи цю інформацію, з'єднання В. Бегми знищило понад 300, захопило 16 і заарештувало 40 членів ОУН-УПА.

Відповідно до отриманого завдання «Петров» повинен був встановити зв'язок з агентурою НКДБ УРСР, залишеної в тилу противника, однак зв'язок був встановлений ​​тільки з одним агентом, бо інші виїхали в невідомому напрямку.

Після з'єднання з частинами Червоної Армії опергрупа «Розгром» в лютому 1944 року прибула в Київ та була розформована[1][2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Органи державної безпеки СРСР у Великій Вітчизняній війні. Великий перелом: 1 липня — 31 грудня 1943 року. Збірник документів / [авт.-упоряд. : В. Ямпільський, В. Антонов, І. Бєлік та ін.]. — М .: Русь, 2008. — Т.4. — Кн. 2. — С. 237
  2. Вєдєнєєв Д. Меч і тризуб. Розвідка та контррозвідка руху українських націоналістів та УПА. 1920—1945. / Д. Вєдєнєєв. — К. : Генеза, 2006. — С. 181.