Роздільна здатність (мас-спектрометрія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розділення двох піків гаусової форми на мас-спектрограмі.

Роздільна здатність (або роздільність) — у мас-спектрометрії — здатність розділити йони з невеликою різницею відношень маса/заряд. Для окремого піка, що походить від однозаряджених йонів з масою m в масспектрі, розділення можна виразити як m /Δm, де Δm — ширина піка на висоті, яка є певною часткою загальної висоти піка (рекомендованими є три її значення 50 %, 5 % та 0.5 % від загальної висоти).

Відповідно до визначення ІЮПАК[1][2]:

Розрахунок на прикладі магнітно-секторного приладу[ред. | ред. код]

Для магнітно-секторного аналізатора роздільна здатність визначається напруженістю магнітного поля та значенням прискорювальної напруги іона . Для кінетичної енергії іона в прискорювальному полі маємо формулу:

де:

 — заряд іона в одиницях заряду електрона ,
 — прискорювальна напруга (зазвичай від 2 до 8 кВ),
 — маса іона,
 — швидкість іона.

Потрапляючи в магнітне поле напруженістю перпендикулярно до магнітних силових ліній, цей іон рухатиметься по колу радіуса R, причому сила Лоренца надаватиме доцентрового прискорення:

Магнітно-секторні прилади можуть вимірювати значення до 10000, мають найвищу точність вимірювання мас (< 5 м д.), а також найкращий динамічний діапазон — .

Мас-спектрометрія високої роздільності[ред. | ред. код]

Залежність форми піку іонів із масою близькою 28 Да від роздільності мас-спектрометра (молекули азоту, монооксиду вуглецю та етилену)

На малюнку наведено приклад збільшення роздільної здатності мас-спектрометра, необхідної для розділення близьких за масою молекул азоту ( Да), монооксиду вуглецю ( Да) та етилену ( Да).

Для розділення піків іонів і з масами і Да необхідна роздільність не менше , тоді як для розділення і з масою Да — вже більше .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. IUPAC, Compendium of Chemical Terminology, 2nd ed. (the "Gold Book") (1997). Редагована онлайн версія: (2006–) "resolution in mass spectroscopy". DOI:10.1351/goldbook.R05318 (англ.)
  2. IUPAC, Compendium of Chemical Terminology, 2nd ed. (the "Gold Book") (1997). Редагована онлайн версія: (2006–) "resolving power in mass spectrometry". DOI:10.1351/goldbook.R05321 (англ.)

Література[ред. | ред. код]