Ростовська телевежа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ростовська телевежа

Ростовська телевежа (рос. Ростовская телебашня) — типова телевізійна і радіомовна вежа проекту 3803 KM, розташована у Залізничному районі Ростова-на-Дону на вул. Барикадній. Телевежа є найвищою спорудою в Ростові-на-Дону. Її висота становить 195 метрів. В зоні її дії передавачів знаходиться значна частина (крім Новочеркаська) Ростовської агломерації населенням 2,2 млн чоловік, що включає в себе крім Ростова-на-Дону, такі великі міста, як Батайськ, Азов, Аксай.

Історія[ред. | ред. код]

Епоха телемовлення на території Ростовської області почалася з будівництва Ростовської телевежі висотою 195 метрів. Вежу спроектував Московський інститут сталевих конструкцій. Її будівництво велося два роки і завершено 29 квітня 1958 року[1]. Пробні телепередачі почалися вже на наступний день — 30 квітня 1958 року. З 1969 року здійснюється передача кольорового телемовлення. У 1992 року на вежі сталася пожежа, внаслідок якої вигоріло кілька кабелів і трансформаторів. Аварія викликала припинення телемовлення на 12 годин[2].

Сучасний стан[ред. | ред. код]

Решітчата ажурна металева конструкція спирається на чотири бетонні опори. Секції вежі поперемінно пофарбовані в червоний і білий кольори. Підсвічування телевежі в темний час доби здійснюється за допомогою встановлених на ній лазерних світлодіодів, дають рівномірне освітлення конструкцій без засвіток. Яскраве світіння вежі досягається шляхом використання флуоресцентної фарби для фарбування зовнішніх елементів. Ще в 2000 році журналісти писали, що стан телевежі вимагає термінового ремонту[3]. Її відхилення від осі в п'ять разів перевищує норму.

Альтернативи. Пенташпиль[ред. | ред. код]

У 1998 році Містобудівна рада Ростова-на-Дону схвалила ідею ростовчанина Сергій Ківенка, який розробив проект нової міської телевежі, названої ним «Пенташпилем»[4]. «Пенташпиль» це 315-метрова ажурна вежа, що представляє собою п'ять витончено вигнутих висхідних опор. Під будівництво виділено ділянку в районі колишнього аеродрому «Нижньогниловськой». Але вже в березні 1999 року міська інженерна рада закрила проект Ківенка.

У 2002 році проект Сергія Ківенко «ПЕНТАШПИЛЬ» знайшов друге дихання — автор створив навколо вежі багатофункціональний «ПЕНТАШПИЛЬ-комплекс»[5]. Проектом зацікавилися серйозні інвестори. Загальна вартість всього будівництва, включаючи комплекс розташованих навколо вежі будівель, оцінювалася приблизно в суму від 60 до 90 мільйонів доларів.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Собств. корр. Ростовское областное телевидение отмечает 50-летний юбилей[недоступне посилання з квітня 2019] // news.rostov-today.ru. — 2008. — 27 сент.
  2. Вместо телевышки в Ростове построят «Пенташпиль». Аргументы и факты. Архів оригіналу за 4 лютого 2017. Процитовано 3 лютого 2017.
  3. Абамова Т. Крепко ли стоит главная телебашня Ростова?[недоступне посилання з червня 2019] // www.relga.ru. — 2000. — 23 сент.
  4. Сидоров А. Невезучий творец заколдованных башен [Архівовано 19 грудня 2007 у Wayback Machine.] // Седьмая столица. — 2003. — 10 марта.
  5. Подобед Д. «ПЕНТАШПИЛЬ», часть вторая — автор закручивает сюжет[недоступне посилання з червня 2019] // www.ars-com.ru. — 2005. — 5 марта.