Рука (новела)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Рука»
АвторГі де Мопассан
Назва мовою оригіналуфр. La Main
КраїнаФранція
Мовафранцузька
Жанрновела
МісцеПариж
Укр. видавництвоДніпро
Видавництвогазета «Le Gaulois»
Видано23 грудня 1883
Перекладач(і)Левко і Мирон Федоришини
Тип носіяна папері
Попередній твірКоко
Наступний твірЖебрак

«Рука́»[1][2] (фр. La Main) — новела французького письменника Гі де Мопассана, видана в 1883 році. Сюжет твору розповідає про таємниче убивство англійця в Аяччо. На відміну від інших новел письменника, цю автор виклав у містичному дусі з елементами детективу.

Історія

[ред. | ред. код]

Гі де Мопассан написав цю новелу на основі вражень від подорожі Корсикою. Вперше твір був опублікований у газеті «Le Gaulois» 23 грудня 1883 року. У 1885 році «Рука» увійшла до збірки «Казки дня і ночі». Український переклад твору здійснили брати Левко і Мирон Федоришини. В їхньому перекладі новела побачила світ у видавництві «Дніпро» двічі: у восьмитомному зібранні творів Гі де Мопассана (1969—1972)[2] і двотомному виданні вибраних творів письменника (1990)[1].

Сюжет

[ред. | ред. код]

У світському товаристві судовий слідчий Бермютьє розповідає про таємничий випадок, який трапився в його практиці під час служби в корсиканському місті Аяччо. На острів приїхав багатий незнайомець, в якому за вимовою визнали англійця. За службовим обов'язком пан Бермютьє побував з візитом у сера Джона Ровелла. У вітальні увагу слідчого привернула відрубана рука, прикута ланцюгом до стенду. Англієць пояснив, що це один з його мисливських трофеїв, адже йому доводилось полювати не тільки на диких звірів, але і на людей. Втім, у подробиці вдаватися не став. За кілька місяців Джона Ровелла знаходять задушеним. Рука щезла, служник нічого не бачив і не чув, але засвідчив, що перед тим сер Джон отримував багато неприємних листів. Обставини смерті тхнуть містикою, проте слідчий Бермютьє припускає, що англійця вбив власник руки, який спромігся помститися за свою втрату[1].

Джерела

[ред. | ред. код]
  1. а б в Гі де Мопассан Твори. — К.: Дніпро, 1990. — Т. 2. — С. 505—511.
  2. а б Гі де Мопассан Твори в восьми томах / ред. Д. В. Затонський — Київ: Дніпро, 1969—1972. — Т. 4.