Савлак II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Савлак II
Народився кін. III ст. до н.е.
Помер бл. 190 до н. е.
Національність колхи
Титул цар Колхіди
Посада король Колхідиd
Попередник Аку I
Наступник Аку II
Рід Перша колхська династія
Діти Аку II

Савлак II (*кін. III ст. до н.е.—бл. 190 до н. е.) — цар Колхіди.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з Першої колхідської держави. Ймовірно був нащадком царя Куджи. Тривалий час вважалося, що він панував у III ст. до н. е. Втім нумізматичний аналіз довів належність цього царя до II ст. до н. е. Десь став панувати десь у 210/205 роках до н.е. Натепер вважається, що Савлаку передував цар Аку, а не навпаки.

Насамперед Савлак II відомий завдяки знайденим 8 монет-«колхідок». Час їх карбування відносили до правління боспорського узурпатора Савмака. Також про царя Савлака згадує Пліній Старший, який називає його нащадком Еета. За свідченням Плінія розробляв золоті та срібні копальні. Напевне, цим сприяв наповненню царської скарбниці, чим зміг посилити свою владу.

Дата смерті Савлака II невідомо, десь у 195/190 роках до н. е. Наступним царем став Аку II.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Braund, David (1994). Georgia in Antiquity: A History of Colchis and Transcaucasian Iberia, 550 BC–AD 562. Clarendon Press. pp. 145, 159. ISBN 0198144733.
  • Dundua, Tedo; et al. (2013). «The so-called Saulaces' Coins». Online English-Georgian Catalogue of Georgian Numismatics. Tbilisi State University. Retrieved 17 June 2015.