Саркофаг Александра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Саркофаг Александра
Час створення: 4 століття до н. е.
Матеріал: мармур
Техніка: скульптура
Зберігається: Стамбул
Музей: Археологічний музей Стамбула
CMNS: Саркофаг Александра у Вікісховищі

Саркофаг Александра або сідонський саркофаг — один з найбільш відомих саркофагів античності, виявлений з трьома іншими в некрополі Сідона в 1887 році і згодом перевезений в Археологічний музей Стамбула. Зберігається в Стамбульському Археологічному Музеї під інвентарним номером 370[1].

Історія[ред. | ред. код]

Саркофаг був виготовлений з пентеліконського мармуру у формі грецького храму з фронтоном і дахом, покритим черепицею. На підставі стилістичних даних він може бути датований кінцем 4 сторіччя до н. е. (між 325 роком до н. е. и 311 роком до н. е.)[2]. Саркофаг виготовлений для захоронення Абдалоніма, якого Александр Македонський зробив царем. Свою умовну назву він отримав завдяки зображенню на одному з фризів кінного воїна, що б'ється з персами в так званому «левиному шоломі», в якому бачать Александра Македонського. Карл Шефольд вважає манеру рельєфів долісіппівською. Він вважає, що для рельєфів саркофага характерно змішання стилів: пізньої класики і раннього еллінізму. На думку К. Шефольда над саркофагом працювали, принаймні, 4 майстри-різьбяра по каменю.

На одній стороні саркофага зображена битва при Іссі (ймовірно, за тим же джерелом, що й мозаїка Олександра), на другий — мисливські сцени, можливо, за участю Александра й царя Сідону.

Під час розкопок Гробниці в Амфіполісе виявлені декоративні елементи труни, які мають разючу подібність з саркофагом Александра із Сідона.[3][2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Д.и.н. Самохина Г. С. «Саркофаг Александра»: к вопросу об историческом прочтении артефакта эпохи эллинизма
  2. а б Τα ευρήματα της Αμφίπολης απεικονίζονται στη σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Архів оригіналу за 15 листопада 2014. Процитовано 14 листопада 2014.
  3. Ελλαδα :: Τα ευρήματα της Αμφίπολης απεικονίζονται στη σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Архів оригіналу за 29 листопада 2014. Процитовано 15 листопада 2014.

Посилання[ред. | ред. код]