Секунда – Сасолбург (етилено/етанопровід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Секунда — Сасолбург (етилено/етанопровід) — трубопровід, яким сполучили вуглехімічні комплекси південноафриканської компанії Sasol, розташовані на північному сході країни у провінції Мпумаланга.

З кінця 1960-х років у комплексі Сасолбург працювали крекінг-установки для виробництва етилена з газового бензину, а також потужності з полімеризації зазначеного олефіну. А в 1980-х запустили в роботу потужний комплекс у Секунді, у складі якого також наявна крекінг-установка, що випускає етилен (станом на 2004 рік її потужність становила майже 200 тисяч тонн на рік). Враховуючи наявність в Сасолбургу потужностей з випуску продукту наступного переділу, сюди проклали продуктопровід для постачання етилену з Секунди, тоді як сасолбурзькі крекінг-установки законсервували. Цей об'єкт має довжину 137 км та виконаний в діаметрі 350 мм.

Оскільки комплекс у Секунді також продукував етан, через певний час по трубопроводу почалося прокачування і цього газу, на використання якого перевели одну розконсервовану в Сасолбурзі установку (у середині 2010-х її потужність довели до 137 тисяч тонн етилену на рік).[1][2]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Chemie, Rohr Rein. Projects: 137km 14" Live Ethylene Pipelines - Rohr Rein Chemie. www.rohr-rein.co.za (англ.). Архів оригіналу за 10 лютого 2018. Процитовано 9 лютого 2018.
  2. Sasol’s ethylene splitter unaffected by Secunda blast (брит.). Архів оригіналу за 10 лютого 2018. Процитовано 9 лютого 2018.