Сецеспіта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Визначення

[ред. | ред. код]

Тип самнітської зброї - це один із видів зброї, який носили та використовували в бою або інших цілях самніти - давньоіталійський гірський народ, що проживав на території під назвою Самній у горах Середньої Італії та розмовляв у процесі свого історичного розвитку мовою оскської групи, що відноситься до мовної групи сабельських племен.

Сецеспіта(самнійська зброя)

[ред. | ред. код]

Сецеспіта — довгастий ніж із заліза з закругленою рукояткою зі слонової кістки, закріпленої на рукоятці сріблом і золотом і закріпленої бронзовими цвяхами.

Єдиний ніж, знайдений у Камповалано, пам’ятає «сечеспіта», яку використовували в Римі в епоху Августа Самніти, а також римляни (30 р. до н. е.— 14 р. н. е.) лише для жертвоприношень: має трапецієподібне залізне лезо з єдиною вигнутою ріжучою кромкою і хвостовиком, який слід вставляти в рукоятку з різних матеріалів, знаходився в продовженні протилежного боку.

Примітки

[ред. | ред. код]

історики та дослідники давньоримської зброї сперечаються щодо функціональності даної зброї, їм здається важко повірити в те, що «сечеспіта» Камповалано була знаряддям поклоніння; чи навпаки, швидше за все, ця звичка перейде після того, як стала справжньою зброєю.

Використані джерела

[ред. | ред. код]
  1. http://www.sanniti.info/smweap01.html
  2. https://books.google.com.ua/books?id=_3S7DwAAQBAJ&pg=PA27&lpg=PA27&dq=сецеспіта&source=bl&ots=NPvX4t_YIc&sig=ACfU3U3HEBhKkRyBBCsHjDBJg-_zuWhbRA&hl=uk&sa=X&ved=2ahUKEwihzuX707n0AhWrxIsKHa1wAwEQ6AF6BAgMEAM#v=onepage&q=сецеспіта&f=false
  3. Самніти

Посилання на ілюстрації

[ред. | ред. код]

1.https://antonio-rg.livejournal.com/670342.html?rfrom=anton_grigoriev

2.http://www.sanniti.info/smweap01.html