Символ пошти Японії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Декілька версій символу 〒 〶 〠

(яп. 郵便記号, ゆうびんきごう, ю̄бін кіґо̄) також ю̄бін ма̄ку (яп. 郵便マーク, ゆうびんマーク) — службовий символ Japan Post Service, поштового оператора в Японії. Він також використовується як знак поштових індексів Японії.

Опис[ред. | ред. код]

Символ пошти на поштовій скриньці в Японії
Символ пошти на поштовому автомобілі

Цей символ є стилізованим складом те ( ) катакани і веде своє походження від японського слова тейшін (逓信 — комунікації). Поява символу відноситься до довоєнної епохи (до Другої світової війни ), коли була низька грамотність серед населення, а символ катакани був легко розуміти в порівнянні з символами кандзі.

Для зазначення поштового індексу спочатку пишеться цей символ, а потім сам поштовий код. Так, наприклад, один із районів Токіо Меґуро має наступний поштовий індекс: 〒153-0061 . Використання цього символу призвело до того, що його включено до стандартного набору символів клавіатури для комп'ютерів у Японії.

З варіантів, показаних першому малюнку, стандартним є крайній правий символ, який використовується під час адресації. Символ в центрі кола часто використовується на картах для зазначення поштових відділень.

У Юнікоді[ред. | ред. код]

Символ представлений у Юнікоді.

unicode : U+3012
unicode : U+3020
unicode : U+3036

Подібність до символу тенге[ред. | ред. код]

30 березня 2007 року в Республіці Казахстан було затверджено символ національної валюти теньге «  », який практично нічим не відрізняється від символу пошти Японії. Ця безглузда випадковість викликала серйозні суперечки в казахстанському суспільстві, але символ тенге все ж таки був введений в обіг.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]