Соціальна діагностика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Соціа́льна діагно́стика — встановлення ступеня (рівня) відповідності (невідповідності) фактичних параметрів соціальної ситуації (кількості ресурсів, якості об'єктів, переважних соціальних установок) соціальним сподіванням (еталонної моделі соціального об'єкта) з наступним комплексним дослідженням причин відхилень, що виникли.

Завдання соціальної діагностики — збирати, обробляти і аналізувати становище в соціальній сфері країни з метою відстеження результатів соціально-економічної політики держави і вироблення пропозицій про внесення до неї при необхідності певних коректив[1].

Виконується на макро- та мікрорівнях

Цілі та завдання соціальної діагностики[1]
Рівень Цілі завдання
макро На макрорівні — завдання — науково-інформаційний супровід державної соціальної політики в цілому і різних її елементів (сімейної, молодіжної політики, демографічної безпеки, девіантної і адиктивної поведінки різних верств населення і т. д.). збирати, обробляти і аналізувати становище в соціальній сфері країни з метою

відстеження результатів соціально-економічної політики держави і вироблення пропозицій про внесення до неї при необхідності певних коректив. Інструментарій таких досліджень переважно соціологічний, психологічний, економічний, демографічний, юридичний.

мікро При соціальній діагностиці регіонального рівня організовуються дослідження на місцях, ведеться постійний соціально-економічний територіальний моніторинг. Крім того, використовуються результати республіканських досліджень стосовно до відповідної території (порівняно з іншими територіями). здійснення адекватних практичних організаційних заходів (наприклад, адресна соціальна допомога малозабезпеченим верствам населення заснована на конкретних соціальних показниках вартості життя, прожиткового мінімуму,середньої заробітної плати, середньої пенсії і т.д.). при соціальної діагностиці регіонального рівня організовуються дослідження на місцях, ведеться постійний соціально-економічний територіальний моніторинг. Крім того, використовуються результати республіканських досліджень стосовно до відповідної території (порівняно з іншими територіями).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]