Спадщина (українознавчий клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Спадщина
Оригінальна назва Українознавчий клуб «Спадщина»
Дата заснування 1987

«Спадщина» — українознавчий клуб, який розпочав свою діяльність у 1987 році, одне з перших неформальних об'єднань національно свідомих інтелектуалів України при Київському Будинку вчених Академії наук УРСР[1][2][3].

Метою молодіжного дискусійного клубу були проголошені: просвітницька діяльність, підвищення рівня історичних, соціально-політичних знань, участь в охороні пам'яток історії та культури, захист навколишнього середовища[4].

Засновниками клубу стали Леонід Добрянський, Микола Жарких, Луція Забава, Віктор Кулинич, Андрій Мороз, Олексій Панасюк, Леонід Дмитренко (Олекса Негребецький), Іван Заєць та інші[5]. Протягом першого року існування «Спадщини» заяви про вступ до клубу подали 182 особи[4][6].

Серед питань, піднятих засновниками «Спадщини», були: надання українській мові статусу державної та відновлення історичної символіки, а також відродження Києво-Могилянської академії, створення заповідників «Личаківський цвинтар» та «Шевченків гай», заснування музею Івана Гончара. Збори клубу 1988 року закликали до консолідації українських патріотичних сил, що стало одним з чинників створення у 1989 році Народного руху України за перебудову.

Члени клубу виступали за закриття Чорнобильської атомної електростанції, зупинення будівництва АЕС на території України; 13 листопада 1988 року організували і провели в Києві екологічний мітинг за участі представників Литви, Естонії, Вірменії[7].

Екологічний мітинг 1988 року[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Цензор.НЕТ (9 червня 2021). До 30-річчя Незалежності України: До архіву передано документи організації, з якої починався Народний рух України. ФОТО. Цензор.НЕТ (укр.). Процитовано 9 жовтня 2023.
  2. України, ЦДЕА. Державна архівна служба України. archives.gov.ua. Процитовано 9 жовтня 2023.
  3. Сергій Білокінь - Наслідки діяльності клубу. www.s-bilokin.name. Процитовано 9 жовтня 2023.
  4. а б Сергій Білокінь - Передумови створення «Спадщини». www.s-bilokin.name. Процитовано 9 жовтня 2023.
  5. Сергій Білокінь - Формування керівництва клубу. www.s-bilokin.name. Процитовано 9 жовтня 2023.
  6. Сергій Білокінь - Cписок членів клубу “Спадщина” за 1988 рік. www.s-bilokin.name. Процитовано 9 жовтня 2023.
  7. Сергій Білокінь - Екологічний мітинг. www.s-bilokin.name. Процитовано 9 жовтня 2023.