Гвельфи і гібеліни: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 5: Рядок 5:
Боротьба ґвелфів та ґібелінів описана [[Данте]] в [[Божественна комедія|Божественній комедії]].
Боротьба ґвелфів та ґібелінів описана [[Данте]] в [[Божественна комедія|Божественній комедії]].


Згодом цією назвою почали називати прямокутні зубці з роздвоєним завершенням і вузькими щілинами бійниць, які завершували оборонні башти і стіни в [[Італія|Італії]], а пізніше зведені італійськими зодчими кремлівські споруди [[Московія|Московії]].
Згодом гібелінами почали називати прямокутні зубці з роздвоєним завершенням і вузькими щілинами бійниць, які завершували оборонні башти і стіни в [[Італія|Італії]], а пізніше зведені італійськими зодчими кремлівські споруди [[Московія|Московії]].


== Посилання ==
== Посилання ==

Версія за 08:57, 4 червня 2014

Ґвельфи (італ. guelfi, нім. Guelfen / Welfen) — політичне угруповання в Італії 12 — 15 столітті, яке боролося проти намагань імператорів «Священної Римської Імперії» утвердитися на Апеннінському півострові. Підтримували Папу римського і прагнули республіканського ладу. Ворогували з ґібелінами.

Ґібеліни (італ. ghibellini, нім. Ghibellinen / Waiblinger) — політичне угруповання, прихильне до німецьких імператорів і аристократичної форми правління. З середини XIII століття ґібеліни боролися з гвельфами.

Боротьба ґвелфів та ґібелінів описана Данте в Божественній комедії.

Згодом гібелінами почали називати прямокутні зубці з роздвоєним завершенням і вузькими щілинами бійниць, які завершували оборонні башти і стіни в Італії, а пізніше зведені італійськими зодчими кремлівські споруди Московії.

Посилання