Виняток підтверджує правило: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
SOMBot (обговорення | внесок)
м ізольована стаття сирота0
SOMBot (обговорення | внесок)
м більше не розпізнається як ізольована
Рядок 33: Рядок 33:
{{reflist}}
{{reflist}}


{{Ізольована стаття}}
[[Категорія:Фразеологізми]]
[[Категорія:Фразеологізми]]

Версія за 12:06, 27 лютого 2017

«Виняток підтверджує правило» або «Виняток, який підтверджує правило» — широко вживаний афоризм, який у своєму початковому юридичному сенсі означає «Існування винятку підтверджує правило для випадків, що не підпадають під виняток» (лат. Exceptio probat regulam in casibus non exceptis).

Початкове значення

Автором фрази вважають Цицерона, який використав її під час розгляду судової справи щодо римського гормадянства Луція Корнелія Бальба. Пізніше цей афоризм усталився в англійській правничій літературі 17 століття[1].

Генрі Фаулер у «Словнику сучасного використання англійської мови» наводить такий приклад правильного трактування фрази: твердження «Сьогодні згідно зі спеціальним дозволом солдатам можна перебувати за межами бараків до 23:00» означає, що в інші дні їм слід повертатися раніше. Таким чином, знаючи про існування винятку, можна встановити правило[2]. Деякі автори тлумачать афоризм іншим чином, а саме стверджують, що probat в оригінальному вислові означає не підтверджує, а перевіряє, проте оскільки в деяких латинських текстах замість probat вживається однозначне figit, такий варіант є хибним[1][3].

Поширений вжиток

Повсякденно афоризм часто вживається в інших значеннях. Так його можна коректно використати у ситуації, коли виняток, про який йдеться, узгоджується із загальною закономірністю або перебуває поза межами її дії. Наприклад, у статті про інсайдерські кредити банків журналісти пишуть[4]:

Але відстежити та забезпечити виконання цих нормативів банківський регулятор надто вже часто не в змозі. … Хоча винятки все-таки є: перевищення інсайдерських лімітів зафіксовано в ПУМБі Ріната Ахметова …, але тільки, як стверджують у банку, установити це вдалося з його доброї волі. Однак це все-таки той випадок, коли виняток підтверджує правило.

Тут афоризм використаний, щоб підкреслити, що зазвичай банківський регулятор не може ефективно виконати свою роботу, а відомі винятки з цієї закономірності не є типовими випадками.

Згідно з Фаулером фразу, крім згаданих контекстів, також використовують у широкому риторичному сенсі, як жартівливу нісенітницю, і, знову ж таки, як нісенітницю, але серйозно. І цей останній вжиток є найпоширенішим[2]. Наприклад:

На мій День народження завжди дощить.

Але торік було сухо.

Це виняток, що підтверджує правило.

Тут очевидно, що виняток спростовує правило, а не підтверджує його. Отже таке використання є хибним.

Джерела

  1. а б Holton R. The Exception Proves the Rule // The Journal of Political Philosophy. — 2010. — Vol. 18 (4 May). — P. 369–388. — DOI:10.1111/j.1467-9760.2009.00358.x.
  2. а б H.W. Fowler. A Dictionadry of Modern Usage. — New York : Oxford University Press, 1965. — ISBN 0-19-869115-7.
  3. The exception that proves the rule. The Phrase Finder. Процитовано 1 лютого 2017.
  4. Юрій Сколотяний, Василь Пасочник (3 квітня 2015). Міна уповільненої дії, або Від чого і як треба захистити вкладників Приватбанку. Gazeta.ua. Процитовано 1 лютого 2017.