Світлофорні чоловічки (Німеччина): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 18: Рядок 18:
== Посилання ==
== Посилання ==
* [http://www.ampelmann.de/en/ ampelmann.de] {{ref-en}}
* [http://www.ampelmann.de/en/ ampelmann.de] {{ref-en}}
{{Commons category|Ampelmännchen}}


== Галерея ==
== Галерея ==

Версія за 15:46, 31 січня 2018

Світлофорний чоловічок (нім. Ampelmännchen, ампельменшен) — символічне зображення людини на світлофорах для пішоходів на території Німеччини. Зелений чоловічок швидко переходить вулицю, а червоний чоловічок стоїть і має розведені руки, немовби зупиняючи інших пішоходів.

Європейський пішохідний світлофор

Щоб зменшити кількість нещасних випадків на пішохідних переходах у колишній Східній Німеччині німецький психолог дорожнього руху Карл Пеглау (18 травня 1927 — 29 листопада 2009) у 1961 році придумав зображення світлофорних чоловічків для зеленого та червоного світла на світлофорах для пішохоходів. Фігурки були привабливими і для дітей, і легко доступними та зрозумілими для літніх німців. Їх поява значно зменшила кількість нещасних випадків на пішохідних переходах. У Західній Німеччині та Західному Берліні в цей час на пішохідних переходах застосовувалися загальноєвропейські пішохідні світлофори.

Сувеніри з чоловічками

Після падіння Берлінської стіни 9 листопада 1989 року він спочатку зник з вулиць Берліна, але внаслідок явища Остальгії[1] не тільки знову появився на світлофорах східних німецьких міст, а й набув культового статусу, ставши популярним сувеніром туристичного бізнесу.

Світлофорні чоловічки створені Карлом Пеглау видрізняються різким рухом, на відміну від інших чоловіків з Німеччини та інших країн, які ходять поважно. Тепер у Німеччині існують три типи світлофорних чоловічків: один з НДР, інший — з ФРН та європейський.

Світлофор Карла Пеглау (лівий)

Крім світлофорних чоловічків для пішоходів Карл Пеглау запропонував також нову форму світлофора для автомобілів, яка не тільки кольором, але і формою світлових сигналів, вказує водіям на можливість проїзду через перехреся доріг (див. фото справа).[2]

Примітки

  1. Ампельменшен - все ще на місці Deutsche Welle 16.06.2005 (англ.)
  2. На підставі Das Buch vom Ampelmännchen, Markus Heckhausen, Eulenspiegel Verlag, 1997, p. 23

Посилання


Галерея

Жіночий варіант
Жіночий варіант 
Для велосипедистів
Для велосипедистів 
Великий чоловічок
Великий чоловічок 
Вартбург
Крамниця в Берліні
Крамниця в Берліні 
Берлінський амфітеатр
Берлінський амфітеатр