Черкащина. Універсальна енциклопедія: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 28: Рядок 28:
==
==


==
== Примітки ==
{{reflist}}

[[Категорія:Черкаська область]]
[[Категорія:Українські енциклопедії]]

Версія за 14:33, 13 лютого 2012

«Черкащина. Універсальна енциклопедія» — перша універсальна енциклопедія українською мовою, яка висвітлює економічне, соціальне і духовне життя Черкаської області, її міст і сіл, річок і історичних пам'яток. Автор-упорядник книги — член Спілки письменників України Віктор Жадько. Енциклопедія налічує 1104 сторінки, в ній подано 3525 статей (крім історії кожного села та міста) і 3500 світлин про кожний населений пункт; 187 малюнків (із них — 50 авторства Т. Шевченка). Серед 124 кольорових тематичних вкладок — «Богдан Хмельницький», «Портретна Шевченкіана», «Ватажки», «Козаки», «Природа кожного району» тощо.

Цитовані джерела вказано після кожної статті та в кінці видання. Видання розраховано на фахівців та широке коло читачів.

Вихідні дані

«Черкащина. Універсальна енциклопедія». Документально-публіцистичне наукове фотоілюстративне історичне видання / Автор-упорядник Віктор Жадько. — К.: ВПК «Експрес-Поліграф», 2010. — 1104 с.; іл.

Енциклопедія дає цілісний образ Черкащини в подіях, інституціях, установах, поняттях тощо й охоплює період від XV до початку XXI століття.

Енциклопедія містить історико-документальні довідки про події, відомих людей, історію населених пунктів, пам'ятки культури, заклади освіти, культури та мистецтв і багато іншого. Автор-упорядник: В. О. Жадько — лауреат черкаської обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича[1]

У книзі, зокрема, містяться нові матеріали про Богдана Хмельницького, Тараса Шевченка і їх оточення, козаків і гайдамаків, гетьманів, про отаманів Холодного Яру, героїчних земляків часів Громадянської і Другої світової воєн. У книзі є відомості про відомих осіб упродовж всього історичного часу: від перших відомостей про заснування і розвиток краю до сьогодні. Значна увага в енциклопедії відводиться природним ресурсам, природокористуванню, охороні довкілля.

Черкащина представлена в книзі через її села й міста, річки та історичні пам'ятки. Досі чимало впорядкованого ним матеріалу не друкувалося, і це робить видання унікальним.

Упорядник

Віктор Олексійович Жадько — професор, завідувач кафедрою журналістики Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, доктор філософських наук, професор; заслужений працівник освіти України, академік АН ВО України. Член Національних Спілок - журналістів, письменників і краєзнавців.

Віктор Жадько підготував це видання внаслідок десятилітнього збирання матеріалів на основі та з використанням архівного, наукового, художньо-документального, історичного та публіцистичного фактажу, авторство засвідчено після кожної статті; упорядник відвідав 800 сіл області, де збирав матеріал та фотографував історичні пам'ятки. Окрім того в енциклопедії вміщено 157 малюнків різних аматорів пензля, з них -50, Т.Шевченка.

Висунення на державну премію

Національна спілка краєзнавців України висунула цю працю на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки[2][3], але книга не пройшла конкурсного відбору [4].

Роботу В.Жадька, висунену на здобуття Державної премії рецензували академік НАН України Іван Дзюба, Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського НАН України та Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова.

==

==

  1. nsku.org.ua Черкащина: Універсальна енциклопедія
  2. http://www.kdpu-nt.gov.ua Подання книги «Черкащина. Універсальна енциклопедія»
  3. http://www.kdpu-nt.gov.ua Список подань на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки
  4. http://www.kdpu-nt.gov.ua Список робіт, допущених до здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки