Тюльпан бузький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тюльпан бузький (Tulipa hypanica Klok. et Zoz)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)
Відділ: Streptophyta
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Однодольні (Liliopsida)
Порядок: Лілієцвіті (Liliales)
Родина: Лілійні (Liliaceae)
Рід: Tulipa
Species

See text

Посилання
Вікісховище: Tulipa hypanica
IPNI: 542955-1

Наукове значення

Вразливий.Ендемічний вид, споріднений з T. biebersteiniana Schult.f.

Поширення в Україні

Північно-західний причорноморський вид. В Україні росте між Дністром і Дніпром. Популяції характеризуються дифузним, компактно-дифузним або груповим розміщенням особин. Часто утворює скупчення з більш щільним проростанням. В умовах підвищеного антропогенного впливу знижується щільність особин та їх життєздатність. Росте на вапнякових та гранітних відшаруваннях, справжніх та кам‘янистих степах, на кам’янисто-щебенистих ґрунтах, степових чагарниках. Мезоксерофіт.

Біологічна характеристика

Ефемероїд. Багаторічна трав’яна рослина з підведеним та зігнутим вгорі стеблом 15–35 см заввишки. Листки 8–22 мм завдовжки, лінійно-ланцетні з гострою верхівкою, здебільшого спрямовані косо вгору, вздовж складені, зверху сизуваті. Квітки поодинокі (рідко по 2), блідожовті, 16–35 мм завдовжки. Цвіте в квітні, плодоносить у травні. Розмножується насінням і цибулинами.

Охоронний статус

Рослина зникає через господарче освоєння територій: будівництво, розорювання степових масивів, штучне лісонасадження, випасання худоби, витоптування у місцях рекреації, збір рослин на букети, викопування цибулин. Тюльпан бузький охороняється в НПП «Козацький град», ПЗ «Єланецький степ», ряді заповідних територій місцевого значення. Необхідно включити до природно-заповідного фонду нові місцезнаходження виду, запровадити моніторинг природних популяцій виду та контроль за зміною їх показників, ввести в культуру. Заборонено збирання, порушення умов місць зростання, заліснення схилів. Культивують у ботанічних садах.

Джерела

Бойко, 1988; Воронова, 2005; Зоз, Клоков, 1935; Крицкая, Новосад, 2001; Кучеревський, 2001; Фло- ра УРСР, 1950; ЧКУ, 1996.