Кобер Олександр Павлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шура Кобер(нар. 5 листопада 1926(19261105), Миколаїв, УРСРпом. 5 грудня 1942, Миколаїв, УРСР) - піонер-герой, учасник антифашистського підпілля "Миколаївський центр" в Миколаєві в роки Великої Вітчизняної війни.

Подвиг

Шура Кобер народився 5 листопада 1926 року в Миколаєві. Навчався в Миколаївській школі №12 на Слобідці.

В роки німецько-фашистської окупації - розвідник і зв'язковий в одній з організації Миколаївського підпільного центру. Рахом з Шурою Кобером в підпільномму центрі був уродженець Кременчуга Вітя Хоменко, що перед війною з батьками переїхав до Миколаєва. Коли обірвалися зв'язки з Москвою - вийшов з ладу радіоприймач, хлопці отримали завдання перейти лінію фронту, щоб встановити зв'язок. З невеликою бамбуковою палицею, всередині якої знаходились секретні зашифровані документи, вони прямували до Москви маршрутом Миколаїв - Луганськ - Ростов - Лінія фронту.

В штабі партизанського руху в Москві вони доповіли обстановку і розповіли про те, що спостерігали на шляху від Миколаєва до Москви. В Москві закінчили короткотермінові курси для розвідників. Повернувшись до Миколаєвва, хлопці привезли підпільникам радіоприймач, зброю, вибухівку.

Були видані зрадником, що прокрався в організацію.

5 грудня 1942 року їх схопили фашисти. Серед 10 знищених патріотів - Шура Кобер та Вітя Хоменко.

Нагороди

Шура Кобер помер як герой. Посмертно нагороджений орденом Великої Вітчизняної війни І ступеня, медаллю "Партизану Вітчизняної війни" І ступеня.

Вшанування пам'яті

Ім'я Шури Кобера присвоєно 12 школам. В Миколаєві в пам'ятному сквері в 1959 році встановлений пам'ятник юним героям, побудований на кошти, зібрані школярами України.

На гранітній плиті висічені слова "Піонерам-героям", юним розвідникам Шурі Коберу та Віті Хоменко, загинувшим в боротьбі з фашистськими загарбниками 5 грудня 1942 року, від школярів України". Автори пам'ятника скульптори О. Князєк, Т. Судвіна, Ю. Тягно. Іменами юних героїв названа бібліотека в Миколаєві.

Література

  • Владимов М. Шура Кобер, Витя Хоменко. - Москва: Из-во "Малишь", 1981. - 26 с.
  • Горбуров Е.Г., Горбуров К.Е., Криворок М.В. Герои не умирают. - Николаев: Илион, 2011. - 79 с.
  • Діти-герої. 4-е виданя. - К.:Оадянська школа, 1988. - 608 с.
  • М.М.Шитюк, Є.Г.Горбуров, К.Є.Горбуров. Слава і гордість Миколаївщини. 75-річчю утворення Миколаївської області присвячується – Миколаїв: Видавець П.М. Шамрай., 2012. – С. 167-168., ,