Меморіальний будинок-музей Ісмаїла-бей Гаспринського

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Меморіальний будинок-музей Ісмаїла-бей Гаспринського
44°44′47″ пн. ш. 33°53′39″ сх. д. / 44.74649° пн. ш. 33.89408° сх. д. / 44.74649; 33.89408
Тип музей і будівля музеюd
Статус спадщини Державний реєстр нерухомих пам'яток України, об'єкт культурної спадщини Росії регіонального значенняd і пам'ятка історії місцевого значення України
Країна  Росія і  Україна
Розташування Україна Україна
Адреса вул. І. Гаспринського, 47а, Бахчисарай
Засновано 21 березня 1921
Відкрито 2001
Директор Ельміра Абібуллаєва
Куратор Бахчисарайський державний історико-культурний заповідник
Сайт bikz.org facebook.com
Меморіальний будинок-музей Ісмаїла-бей Гаспринського. Карта розташування: Росія
Меморіальний будинок-музей Ісмаїла-бей Гаспринського
Меморіальний будинок-музей Ісмаїла-бей Гаспринського (Росія)
Мапа

CMNS: Меморіальний будинок-музей Ісмаїла-бей Гаспринського у Вікісховищі

Меморіальний будинок-музей Ісмаїла-бей Гаспринського — будівля колишньої друкарні «Терджиман», в якій працював Ісмаїл-бей Гаспринський. Ця будівля є пам'яткою історії місцевого значення (охоронний номер 3245) з 1999 року.

Музей є єдиною подібною установою, також ім'ям Гаспринського названі республіканська кримськотатарська бібліотека, вулиці і школа. Це частина державного історико-культурного заповідника.

Історія

Ісмаїл Гаспринський (бюст у Бахчисараї)
Докладніше: Терджиман

Ісмаїл Гаспринський — кримськотатарський просвітитель, письменник, педагог, культурний та громадсько-політичний діяч. Ісмаїл Гаспринський був відомий як пропагандист сучасних ідей серед кримських татар, модернізатор їх традиційної ісламської культури[1]. 1879-го року взявся за створення газети.

22 червня 1882 року Гаспринському згідно з положенням про право торгівлі і промислів для типографських закладів видано квиток купця другої гільдії № 345 на право відкриття ним друкарні. 8 серпня 1882 він отримав свідоцтво про дозвіл мати друкарню. Друкарня: приміщення одне, у власному будинку в приході Салачик. Набірник один, суму одержуваної з закладу прибутку тобто чистого доходу визначити складно, оскільки друкарня нововідкритого

1885 року типографія Гаспринського в Бахчисараї згоріла. Нову будівлю для друкарні було побудовано у 1890-1891 роках. 1914-го друкарня перетворюється на «Торговий дім І. Гаспринський і Син». Спершу наклад газети був невеликим, але він зростав і поступово «Терджиман» перетворився з тижневика на щоденну газету. Крім того Гаспринський заохочував нових читачів, щорічно надсилаючи підписникам в подарунок книги, які видавали в його бахчисарайській типографії. Останній номер «Терджимана» вийшов 23 лютого 1918 року, коли більшовики окупували Крим.

Музей було урочисто відкрито 21 березня 1921 року[2], завдяки праці директора Бахчисарайського музею[3] Усеїна Боданінського. Ця дата була 70-річчям із дня народження письменника, котрий помер у 1914, на 63 році життя.

У 1932 році музей було закрито радянською владою, більшість експонатів втрачена. Реставрація типографії почалася лише за незалежної України, у 2000 році[4]. 21 березня 2001, на честь 150-річчя видавця, музей знову було відкрито. Експозиція Музею — це сімейні фотографії, документи, нагороди, книги, підручники та меморіальні речі, збірка багата літературними джерелами, до яких доклали руки співробітники друкарні газети «Терджиман». Відновлено робочий кабінет Гаспринського з меблями XIX сторіччя. Із особистих речей — тростина, подарована до 25-го ювілею газети та персидські ордени — Орден Меджида IV ступеня та Орден Лева і Сонця III ступеня[5].

Поруч відновлено сад, у якому квітнуть троянди та росте шовковиця.

Ісмаїл Гаспринський похований неподалік — поруч із Зинджирли-медресе. Знищену могилу поновлено.

Примітки

Література

  • Исиков В. П., Литвинов П. А., Литвинова Г. Б. Атлас достопримечательностей Крыма. — Судак: СТАЛКЕР, 2008.
  • Бахчисарай. Путеводитель. — Симферополь: СВIТ, 2009.