Вікіпедія:Критерії швидкого вилучення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Версія від 07:24, 10 квітня 2006, створена Yakudza (обговорення | внесок) (адаптований переклад з російської вікі, прошу обговоруювати, доповнювати, виправляти)
(різн.) ← Попередня версія | Поточна версія (різн.) | Новіша версія → (різн.)
Перейти до навігації Перейти до пошуку


У деяких випадках адміністратори можуть видаляти сторінки Вікіпедії без попереднього повідомлення, навіть якщо ці сторінки була винесені на обговорення.

Перед видаленням статті адміністраторам рекомендується переглянути історію сторінки і переконатися в тому, що поточна версія статті не є результатом знищення нормальної версії — в іншому випадку, варто робити відкат.

Користувачі можуть звернути увагу адміністраторів на видалення таких сторінок, поставивши на них шаблон {{q-delete}} . Адміністраторам і тим, хто позначає статті до швидкого і безумовного видалення, варто уникати позначати статті до видалення, якщо така стаття створена зовсім недавно — деякі автори створюють статті в кілька етапів, періодично зберігаючи поточну версію. У момент позначення статті до швидкого видалення робота над нею може ще вестися, і така позначка може віджахнути автора, особливо початківця.

Загальні умови видалення сторінок

Якщо стаття не підпадає під зазначені нижче критерії, то її потрібно запропонувати для видалення на сторінці Wikipedia:Статті, що необхідно вилучити, та поставити шаблон {{delete}} .

Загальні умови застосовуються до статей у будь-якому просторі імен.

  1. Незв'язний вміст, що явно не має ніякого смислу, або текст, що складається з випадкових символів. Сюди не входять такі випадки, як: погана орфографія, релігійні вигадки, довгі нудні монологи («відсебеньки»), не сформульований і неструктурований матеріал («потік думок»), провокації з метою викликати люту суперечку («флейм»), погано перекладена стаття з іншої мови, містифікація (стаття, що містить свідомо помилкові відомості) і т.п. Цей пункт відноситься до статей з дійсно незв'язним вмістом, у якому не можна уловити ніякого значення.
  2. 'Тести. Наприклад: «Тест», «Перевірка». Сюди входять усі випадки, коли який-небудь автор вирішив перевірити можливість створення сторінок.
  3. Вандалізм, а також тимчасові перенаправлення, створені при усуненні наслідків вандалізму.
  4. Ідентична копія раніше вилученої сторінки, що була вилучена як у результаті обговорення, так і в результаті швидкого видалення. Це не стосується сторінок, відновлених після помилкового видалення.
  5. Будь-яка сторінка, запит на видалення якої поставив її єдиний автор, у випадку, якщо автор указує причини для такого видалення.
  6. Сторінки обговорення уже вилучених сторінок, крім випадків, коли на такій сторінці обговорювалася сама можливість видалення, і якщо на неї посилаються інші обговорення.

Статті

  1. Дуже короткі статті без смислу або з дуже невеликим змістом, що не підходить під формат енциклопедії, наприклад: «Малі Дідушичі - село на горбочку.», «Село Мала Любаша - це найкрасивіший поліський куточок Костопільщини!». «НОВИКОВ ДАНИЛ. Учень 9-го класу 40-ї школи міста Маріуполь, Україна. Вчиться погано і не слухається дорослих» Сюди також відносяться статті, чий вміст копіює заголовок. Не слід видаляти болванки статей.
  2. Неукраїномовні статті, що були скопійовані з іншомовного розділу Вікіпедії.
    • Виключення складають статті, створені недавно: інколи так робиться для перекладу іншої статті безпосередньо в українській Вікіпедії. Статей з текстами гімнів інших країн і т.п. це правило не стосується.
  3. Статті, що складаються з одних внутрішніх чи зовнішніх посилань. Сюди включаються статті без тексту, але з проставленими категоріями, interwiki, розділом «Див. також» з переліком зовнішніх посилань і т.п.
  4. 'Статті, що не містять нічого, крім явних образ кого-небудь чи чого-небудь (наприклад, «У селі Зашків живуть одні бики»).
  5. Статті про маловідомі особистості, групи людей, сайти чи організації, у яких не пояснена важливість, популярність або значущість предмета. Якщо хтось наполягає на значимості предмета статті, така стаття повинна бути позначена {{delete}} , і по ній повинне бути проведене голосування.

Перенаправлення

Перенаправлення можна видаляти негайно, якщо в них немає хоч якої корисної історії виправлень та:

  1. Вони направляють на неіснуючі сторінки.
    • Перед цим варто спробувати змінити перенаправлення так, щоб воно вказувало на потрібну статтю, якщо таке можливо.
  2. Вони перенаправляють з основного простору імен у простір «Користувач:».
    • Іноді нові користувачі створюють статті про себе в загальному просторі імен, а потім, після переносу в простір «Користувач:», залишаються перенаправлення .
  3. Перенаправлення з назв із грубими помилками, особливо із сумішшю алфавітів в одному слові.
    • Це не стосується перенаправлень з назв, у яких трапляються часті помилки, або перенаправлень із множини на однину (або навпаки).

Зображення

  1. Зображення дуже низької якості у випадку, якщо існує аналог такого зображення, але в більш високій якості.
  2. Зіпсоване або порожнє зображення.

Категорії

  1. Порожні категорії (категорії, у яких не було ні жодної статті чи підкатегорії протягом останніх 3 діб), чий єдиний вміст — посилання на батьківські категорії.
    • Це не стосується категорій, видалення яких винесене на обговорення. Цілком можливо, що категорію хочуть перейменувати, об'єднати з іншою категорією.

Користувачі

  1. Підсторінки сторінок користувачів по запиту самого користувача.

2. Сторінки обговорень анонімних користувачів, якщо повідомлення на таких сторінках більше не мають значення. Це необхідно для того, щоб не відлякувати інших користувачів з тією же IP-адресою.