Зелений гай (парк, Харків)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парк «Зелений гай»
Парк у 2020 р.
Відкрито1958 р.
Колишні назвиПарк 40-річчя ВЛКСМ
Площа47 га
Розташуванням. Харків, Україна
Адресавул. Біблика 48
CMNS: Зелений гай у Вікісховищі

Парк «Зелений гай»парк в Харкові, розташований в Індустріальному районі міста, неподалік від станції метро «Індустріальна», за адресою вул. Біблика, 48. Парк є великою зеленою зоною для відпочинку мешканців району та покращення екологічної ситуації.

Історія

Парк було створено в 1958 році на честь сорокаріччя комсомолу та спочатку носив назву "Парк імені 40-річчя ВЛКСМ". На той час він був зразком паркового господарства, містив комплекс атракціонів, тир, автодром. На території парку приймались мандруючі «Лунопарки», проводилась низка масштабних заходів, фестивалів, тощо.

До 2011 року існував як окреме комунальне підприємство з окремою культурно-масовою діяльністю, проте у 2011 році парк став частиною КП «Об'єднання парків культури і відпочинку м. Харкова» [1].

Інфраструктура

Впродовж довгого часу підтримка діяльності парку була припинена, парк потребував реконструкції. На 2018 рік атракціони зруйнувались та знаходились в аварійному стані, що призвело до їх демонтажу. Крім того, у парку були відсутні комунікаці, зокрема, освітлення переважної більшості території. Не зважаючи на це, парк має неповторний ландшафт та зберігає власну значимість завдяки великій території, місцями схожій на ліс. На території парку проживає велика кількість білок, крім того водяться зайці.

У 2019 році жителі міста зібрали 5 000 підписів під петицією про повну реконструкцію парку [2]. Вже у 2019 році розпочались роботи: було встановлено ігровий майданчик для дітей, майданчик для вигулу собак, відремонтовано алею до вул. Миру. У 2020 році роботи продовжились, зокрема, було заасфальтовано доріжки, проведено освітлення центральних алей, встановлені лавки та антивандальні урни, обладнано спортивний майданчик та розширено наявний дитячий майданчик [3].

Транспорт

Парк заходиться в 10 хвилинах від станції метро Індустріальна. Поруч з парком розташовано зупинки міських маршрутних автобусів 204, 4, 262, 42, 147, 304, тролейбуса №3.

Галерея

Парк після реконструкції у 2020 році.

Примітки

Статтю «Зелений гай (парк, Харків)» створено або суттєво доповнено в рамках конкурсу «ВікіХарківщина 2020» користувачем Di.rayne.