Севенн (національний парк)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Національний парк Севен(фр. Parc national des Cevennes) організований на площі 913 км кв. в 1970 році. Севен знаходиться в гірській місцевості на півдні Франції. Гірська система Севени входить до складу Центрального масиву, а також є однією з найдавніших у Європі. Гори Севени відрізняються великою вивітрюваність, а також великою кількістю реліктових видів живих організмів на них. У той же час саме в цій місцевості, як вважається, раніше всього і з'явився стародавня людина. Місцева флора і фауна характеризуються великою кількістю видового складу, його рідкістю. Саме це і послужило створенню в Севен у 1970 році національного парку. У 1985 році парк отримав статус біосферного заповідника ЮНЕСКО.

Природоохоронна територія Севен займає чи не весь департамент Лозер, також до неї входить і частина департаменту Гар. У територіальному плані національний парк Севен складається з двох частин: центральної зони, оголошеної заповідної, в якої обмежена всяка господарська діяльність, а також периферійної зони, з великим зосередженням колоритних сіл, що надають значні історико-культурні цінності. Відвідування останньої доступне всім бажаючим.


Рослинний світ

У межах парку зафіксовано приблизно 2250 видів вищих судинних рослин, але це цілком нормальна ситуація, якщо врахувати, що місцева флора складається з представників різних природних зон. Це стало можливо завдяки тому, що територія парку Севен знаходиться в трьох кліматичних зонах: з океанічним, континентальним і з середземноморським кліматом. Іншими особливостями даної території є значна різноманітність грунтів, а також значний діапазон висот (від 378 до 1702 м над рівнем моря). Всі перераховані вище фактори і дали підстави для появи і поширення тут такого великого числа рослин.

Значну територію в парку займають альпійські луки Мон-Лозер, що з висотою змінюються торфовищами, а потім ідуть і мляві гірські пустки. Із заходу гірський масив триває луками й степами, на південній стороні зовсім інші ландшафти: тут домінують скелі і долини з багатою субтропічною флорою. Також велике поширення в парку, в тому числі і на південній його стороні, отримали букові, дубові і каштанові ліси. За підрахунками, загальна площа лісових масивів в парку наближається до 58 047 га.

Особливій охороні на території національного парку Севен підлягають 81 вид виростають там рослин, у тому числі і 33 види рідкісних рослин з общефранцузскіх списку. Цей факт є дуже великим досягненням, притому, що дуже багато схили гірського масиву використовуються для випасу худоби.

Тваринний світ

Тваринний світ національного парку Севен також досить представницький, його населяють як мінімум 2420 видів тварин, примітно, що у складі фауни парку знаходиться близько 45% всієї хребетної фауни країни. Якщо більш детально, то на гірському масиві Севен відзначені на постійне проживання 824 виду комах, 89 видів ссавців, 208 видів птахів, 24 види риб та ін. Саме в Севен можна зустріти тварин, які вже більше ніде у Франції та й у всій Західній Європі не зустрічаються. Особливо тут цінуються такі представники тваринного світу: муфлон, бобер і видра, лангустів, скопа та багато інших.

Туризм

Розвинений в парку і відділ туризму. В цілому на Території Севен прокладено близько 380 км пішохідних і велосипедних стежок, тут же можна знайти і близько 120 км водних маршрутів. Для любителів альпінізму в парку передбачено можливості здійснювати сходження, як правило, підкорюють тут дві вершини: Егуаль (Mont Aigoual, 1565 м) і Фіньель (Pic de Finiels, 1699 м), сходження на них вважаються досить легкими. Серед улюблених туристами місць парку можна відзначити і грот Трабі, що представляє собою печеру довжиною 1200 м, яку прикрашають понад 100 тис. химерних сталагмітів.

Інформаційний офіс парку Севен можна знайти в замку Флорак (фр. Florac), також діє і локальні офіси в містечках Ле-Пон-де-Монвер (фр. Le Pont de Montvert), Женольяк (фр. Genolhac), Валлерог (фр. Valleraugue) і Ле-Віган (фр. Le Vigan ). Більш докладно познайомитися з флорою, фауною і в цілому з історією національного парку Севен можна в екологічних музеях Кос, Севен і Мон-Лозер (Ле-Пон-де-Монвер).

Дістатися до національного парку вам допоможуть дві великі автостради: Париж - Клермон-Ферран - Ним і Безьє - Мійо - Клермон-Ферран.

Посилання

Офіційний сайт