Ален Бомбар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ален Бомбар
Alain Bombard
Народився 27 жовтня 1924
Париж
Помер 19 липня 2005
Тулон
Поховання Бандоль[1]
Громадянство Франція Франція
Діяльність політик, лікар, біолог
Alma mater Ельзаська школаd і Ліцей Генріха IV
Знання мов французька[2]
Заклад Океанографічний музей
Посада Secretary of Stated, Депутат Європейського парламенту[3], Депутат Європейського парламенту[3] і Депутат Європейського парламенту[3]
Партія Соціалістична партія
Нагороди

Ален Бомбар (фр. Alain Bombard; *27 жовтня 1924, Париж — †19 липня 2005, Тулон) — французький лікар, біолог, мандрівник і політик. У 1952 році в якості наукового досвіду з виживання перетнув на одномісному гумовому човні під вітрилом Атлантичний океан від Канарських островів до Барбадосу (4400 кілометрів) за 65 днів (з 19 жовтня по 22 грудня). В дорозі харчувався спійманої рибою і планктоном. Дослід завершився успішно.

Ален Бомбар і Джек Палмер

«Жертви легендарних аварій кораблів, загиблі передчасно, я знаю: вас убило не море, вас вбив не голод, вас убила не спрага! Розгойдуючись на хвилях під жалібні крики чайок, ви померли від страху», - так заявив він на початку 1950-х років. [4]Він вважав, що людина цілком в змозі перенести одиночне трансокеанське плавання без їжі, і вирішив довести це особисто.

Він вже мав досвід плавань - з Монако в Мінорку (25 травня - 11 червня), з Танжера до Касабланки (13 - 20 серпня), і з Касабланки в Лас-Пальмас (24 серпня - 3 вересня).

Спочатку Ален планував перетнути Атлантику з англійським яхтсменом Джеком Палмером - другом і товаришем по монакському плаванню, але в результаті поплив один. 19 жовтня 1952 Ален, побачившись з новонародженою дочкою, почав своє одиночне плавання через Атлантику, виплив на надувному човні довжиною 4,5 метра, названим «Єретик».

Маршрут плавання
Маршрут плавання

У ході плавання Ален виживав рибальством (використовуючи рибу як їжу і джерело прісної води) за допомогою саморобного гарпуна і гачків, і збором планктону за допомогою невеликої сітки. У невеликих кількостях він пив і морську воду.

Примітки

Література